1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lastenteatteria riittää, mutta aikuiset eivät tartu tarjoukseen

Mikkelin Teatterin näyttelijä Risto Kopperi kiertää parhaillaan päiväkodeissa esittämässä Pikku Robinson -näytelmää. Energiaa pitää näyttelijällä lavalla olla, jotta saa 2-7 -vuotiaat  lapset pysymään penkissä esityksen ajan. Ikuinen valitus siitä, että lastenteatteria ei tehdä tarpeeksi, ei Kopperin mielestä pidä paikkaansa.

kulttuuri
Risto Kopperi
Risto KopperiSari Ursin / Yle

Näyttelijä Risto Kopperi kiinnostui lastenteatterista 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin hän suunnitteli, että voisi tehdä jonkinlaisen monologi-tyyppisen esityksen, lauluillan tai jotakin.

- Erään kerran hiihtolomalla ajelin Tampereelle katsomaan teatteria ja keskustelin asiasta ystäväni kanssa. Hän mainitsi, että Kaj Chydenius on säveltänyt lapsille satuoopperoita yhden miehen esitettäväksi. Ajattelin, että sitähän voisi kokeilla. Niinpä soitin Kaj Chydeniukselle ja siitä se sitten lähti, muistelee Kopperi.

Hyvä esitys ei aliarvioi lasta

Risto Kopperin mukaan teatterin tekeminen lapsille ei ole sen haasteellisempaa kuin aikuiselle tekeminen.

- Ei se poikkea muun teatterin tekemisestä oikeastaan mitenkään. Yksi tavoitteista on se, että lapset pääsevät osallistumaan esitykseen. Vaikka esitys on pitkähkö, osallistuminen auttaa heitä jaksamaan sen, sanoo Kopperi.

Loistavaa palautetta on se, että lapset laulavat esityksen jälkeen niitä biisejä.

Risto Kopperi

Hyvä lastenteatteriesitys on sellainen, jossa lapset viihtyvät. Muuta mittaria ei näyttelijän mukaan ole olemassa.

- Ei sitä voi minkäänlaiseen raamiin laittaa. Jos on huono esitys, lapset ei viihdy tai levottomuus yleisössä kasvaa. Minä pukeudun roolin ja tarinan edellyttämällä tavalla. Musiikkia käytän paljon, se on mulla keskeinen juttu.

Lapsia ei myöskään pidä aliarvioida, vaan näytelmän teksti saa ja sen pitää olla haastavaa sekä esittäjälle että yleisölle.

- Voi olla, että kaikki jutut ei mene lapsille läpi. Siellä on monia tasoja, lapset nauraa jollekin asialle ja aikuiset ihan jollekin muulle. Yritän tehdä myös aikuisille hauskaa esitykseen, se auttaa itseäkin jaksamaan. Vaikka jonkun koukun huomaisi vain yksi aikuinen, sekin ilahduttaa, sanoo Kopperi.

- Laulujen pitää myös mennä eteenpäin, niissä pitää olla tarina. Käytän vähän toistoja, eli lauluissa ei ole kertosäettä, joka toistuu usein. Hyviä suomalaisia lastenlauluja on paljon. Ehkä yksi parhaista on Lohi ui ohi tai Väinämöisen hauki.

Risto Kopperi satuoopperassa Prinssi Ahmed
Risto Kopperi

Palautetta tulee vähän

Ikuinen valitus siitä, että lastenteatteria ei tehdä lapsille tarpeeksi, ei Kopperin mielestä pidä paikkaansa.

- Ongelmana on pikemminkin se, että lasten vanhemmat eivät tuo lapsiaan katsomaan esityksiä. Itse en enää tee avoimia esityksiä vaan tilauksesta juuri sen takia, että lapsia ei tuoda esityksiä katsomaan, kritisoi Kopperi.

Risto Kopperi kertoo, että lähes ainut palaute, jota hän saa, näkyy lasten ilmeistä heti esityksen jälkeen.

- Loistavaa palautetta on se, että lapset laulavat esityksen jälkeen niitä biisejä, joita kuuulivat. Siitä ei palaute paljon paremmaksi voi tulla.

- Ainoa palaute, josta voin tulkita, että esitys on ollut kohdillaan on se, kun teen seuraavan jutun ja tarjoan sitä päiväkotiin ja siellä ollaan heti valmiita tilaamaan minut paikalle. Välttämättä ei edes kysytä, mitä olen nyt tehnyt, vaan kun soitan, kysytään koska sä tulet, sanoo Kopperi.

Teatteria jo pienestä pitäen

Risto Kopperi on käynyt itse pienestä pojasta asti paljon teatterissa. Hänen äitinsä kuului Lahden teatterikerhoon ja myi kahvia ja pullaa esitysten väliajalla. Siihen liittyi se, että poika pääsi ilmaiseksi esityksiin.

- Istuin paljon teatterissa, saatoin nähdä jonkun esityksen jopa 20 kertaa. Talven mittaan saatoin katsoa nelisenkymmentä esitystä. Olen ollut korkeintaan viisivuotias ollessani itsekseni katsomassa teatteria, muistelee Kopperi.

Miten lapsellinen mies Risto Kopperi on?

- Jos tyttäreltä kysytään, hyvinkin lapsellinen. Kollegat teatterilla ovat kyllä varmaan eri mieltä, naurahtaa Kopperi.

Lue seuraavaksi