1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Finnwatch: Yritykset ylenkatsovat kumituotannon vaaroja

Suomessa käytettävien autonrenkaiden ja sairaalakäsineiden taustalla kummittelee vaarallisia myrkkyjä, lapsityövoiman käyttöä ja surkeita palkkoja.

Yritysten yhteiskuntavastuuta seuraavan Finnwatchin mukaan Aasiasta Suomeen tuotaviin kumituotteisiin liittyy vakavia ongelmia. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa Finnwatch tarkasteli muun muassa Nokian Renkaiden, Goodyearin ja sairaalakäsineitä valmistavan Mölnlycke Health Caren vastuullisuutta.

Kumiteollisuuden raaka-aineita ei pystytä jäljittämään kunnolla. Finnwatchin mukaan suurin osa kumista tuotetaan Aasiassa pientiloilla, joita kukaan ei valvo.

- Kenttätutkimuksissamme löysimme lapsityövoimaa ja vaarallisten kemikaalien käyttöä. Suojavarusteet ovat yleensä riittämättömiä, ja myös lapset altistuvat myrkyille, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tutkijat vierailivat kumiplantaaseilla ja tuotantolaitoksissa Indonesiassa ja Malesiassa. Näistä maista tuotiin viime vuonna Suomeen yhteensä noin 17,4 miljoonaa kiloa raakakumia.

Valvonta ei kata koko ketjua

Nokian Renkaiden käyttämä raakakumi tulee enimmäkseen Indonesiasta, Malesiasta ja Vietnamista. Yhtiö asioi prosessoijien kanssa, jotka ostavat kumia useilta eri tukkureilta. Nämä puolestaan keräävät kumia sadoilta viljelijöiltä eri alueilta.

Nokian Renkaat ilmoittaa valvovansa toimintaa prosessoijiin saakka. Toisin sanoen yhtiö ei tiedä, mitä yksittäisillä pientiloilla tapahtuu.

Yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen myöntää, että raakakumin heikko jäljitettävyys on ongelma.

- Valmistusmaiden sitoutuminen kansainvälisiin työelämän ja ympäristöalan sopimuksiin olisi suotavaa. Uskomme, että kumin hinnan ja kysynnän vakaa taso loisi parhaan pohjan kestävälle kehitykselle, kertoo Tähtinen.

Nokian Renkaiden edustajat vierailevat plantaaseilla vuosittain. Tähtisen mukaan näillä käynneillä ei ole havaittu puutteita työoloissa.

- Luonnonolosuhteet, kuten kuumuus ja kosteus, asettavat omat haasteensa viljelyyn.

Rengasyhtiö Goodyearin tehtaista Finnwatchin raportissa todetaan, että siirtotyöläiset tekevät Malesiassa töitä jopa seitsemänä päivänä viikossa erittäin pienellä palkalla. Työvuorot venyvät usein 12-tuntisiksi.

Kyseenalaista kumia myös sairaaloissa

Viime vuonna Malesiasta tuotiin Suomeen sairaalakäsineitä yli 4,6 miljoonalla eurolla. Thaimaasta tuotujen käsineiden arvo oli 1,6 miljoonaa euroa.

Finnwatch moitti sairaanhoitopiirejä siitä, ettei niillä ole minkäänlaisia eettisiä vaatimuksia riskimaista tuleville käsinehankinnoilleen. Suomen sairaaloihin ostetaan käsineitä lukuisilta alihankkijoilta, joista Finnwatch ei onnistunut saamaan mitään tietoa.

- Julkisten hankintojen vastuullisuudesta on puhuttu jo pitkään. Nyt tarvittaisiin konkreettisia tekoja, toteaa Vartiala.

Sairaalakäsineitä valmistavien Ansellin, Adventan, WRP:n ja Top Glove / One Med Oy:n alihankkijoiden tilanne on täysin hämärän peitossa. Mölnlycke Health Caresta Finnwatch raportoi, että yhtiön hyödyntämillä kumiplantaaseilla työskentelevien siirtotyöläisten palkat jäävät kauas lupauksista.

Sitovat sertifikaatit ja ohjeet puuttuvat

Finnwatch ehdottaa, että tilannetta voitaisiin parantaa esimerkiksi kehittämällä luonnonkumille sosiaalisiin kysymyksiin erikoistuneet Reilun kaupan kriteerit. Lisäksi yritysten pitäisi lisätä avoimuuttaan ja laatia koko alihankintaketjua koskevat eettiset ohjeet.

Yli 90 prosenttia maailman luonnonkumista on peräisin Aasiasta. Suurimmat tuottajat ovat Thaimaa, Malesia ja Indonesia. Kokonaistuotanto vuonna 2012 on arviolta 10 miljoonaa tonnia.

Finnwatchiin kuuluu suomalaisia ympäristö-, kehitysyhteistyö- ja kansalaisjärjestöjä. Ay-järjestöjen kanssa yhteistyötä tekevä Finnwatch tarkkailee Suomeen sidoksissa olevien yritysten toimintaa kehitysmaissa sekä vahtii muun muassa ihmisoikeuksien ja ympäristönsuojelun toteutumista.