1. yle.fi
  2. Uutiset

Oravakin säilöö syksyn sienisatoa

Hämeen Yle Uutisten saamassa yleisökuvassa orava nauttii sateisen syksyn sadosta. Sieniateria on tuskin kuvan herkkusuullekaan uusi tuttavuus, sillä pörröhännät säilövät syksyn satoa ihmisen tapaan innokkaasti talven varalle.

luonto
Orava syö sientä
"Kelpaa se sieni muillekin" kirjoitti syksyn sadosta nauttineen oravan kuvannut Raili Tuovila Forssasta.Raili Tuovila

Jos on ihminen innokas sienestäjä näin syysaikaan, ei säilömisintoa puutu eläinmaailmastakaan.

- Oravat syövät sieniä hyvin mielellään, ja ne myös säilövät satoa talven varalle. Olen itsekin monesti nähnyt oravan kuljettavan sienisaalista, kertoo museoamanuenssi Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta.

Talveksi kerätyt ruokavarastot orava piilottaa joko koloonsa tammenterhojen ja pähkinöiden sekaan tai ripustaa oksanhankaan.

- Kuivasieniä niistä ei taida kosteissa oloissa tulla, mutta orava saa vahvoilla hampaillaan nakerrettua jäätyneitäkin sieniä.

Proteiini maistuu silloin kun sitä saa

Alkukesästä oravat metsästävät linnunpoikasia ja -munia sekä hyönteisiä ja elävät siis osin lihalla. Syksyllä koittaa kasvissyöntikausi.

Tänä talvena vegetaristikurre tuskin laihtuu, sillä sekä käpy- että sienivuosi on ollut hyvä. Runsas sato ilahduttaa ihmisten ja oravien lisäksi muitakin, Kumpulainen muistuttaa.

- Monet eläimet syövät sieniä. On yleisesti tiedossa, että esimerkiksi porot ja hirvet ovat kovasti sienten perään.

Lue seuraavaksi