Tehot irti syöpälääkkeistä

Syöpää hoidetaan tulevaisuudessa yhä enemmän täsmälääkkeillä. Tulevaisuuden haasteena on valita syöpää sairastavan lääkitys niin, että lääkkeestä on varmasti hyötyä potilaalle. Näin saadaan turhat lääkemenot karsittua.

terveys
Lääkäri täyttää injektioruiskua
Selvä säästö on, jos kallis tabletti korvaa suonensisäisen hoidon tai sairaalapäiviä.Docrates Syöpäsairaala

Syöpäsairaiden määrä kasvaa, samoin uusien kalliiden täsmälääkkeiden käyttö syövän hoidossa.

Suomessa on reilusti yli 200 000 syöpädiagnoosin saanutta ja määrä kasvaa. Syöpien hoito maksaa yhteiskunnalle arviolta jo miljardi euroa vuodessa. Lääkehoitojen osuus tästä on 150 miljoonaa.

Viime ja tänä vuonna lääketehtaat ovat hakeneet Kela-korvattavuutta 15:lle syöpälääkkeelle.

- Uuden syöpälääkkeen hinta on yleensä tuhansia euroja kuukaudessa ja voi olla jopa 10 000 euroa kuukaudessa potilasta kohden, syöpälääkkeiden kustannusvaikuttavuutta väitöskirjassaan tutkinut proviisori Timo Purmonen sanoo.

Kela-korvattavuutta hakiessaan lääkefirma joutuu esittämään arvion uuden lääkkeen kustannusvaikuttavuudesta.

Selvä säästö on, jos kallis tabletti korvaa suonensisäisen hoidon tai sairaalapäiviä, mutta paremman elämänlaadun hinta on jo vaikeampi laskea.

Geenitestit yleistyvät syöpälääkkeen valinnassa

Itä-Suomen yliopistossa väitöstutkimuksensa tehnyt proviisori Timo Purmonen laski tietyille munuaissyöpäpotilaille tarkoitetun lääkkeen kustannusvaikuttavuuden. Laatupainotettu elinikävuoden hinnaksi Purmonen sai 40 000 euroa.

- Tällaisessa sairaudessa, johon ei aikaisempia hoitomenetelmiä käytännössä ole ollut olemassa, uusi lääke on merkittävä edistysaskel ja tulosta voidaan pitää kustannusvaikuttavana, Purmonen sanoo.

Geenitestit tulevat Purmosen arvion mukaan yleistymään yhä tarkempien täsmälääkkeiden valinnan pohjaksi.

- Tämä vähentää ainakin turhien hoitojen kustannuksia, Purmonen sanoo.