Lahti-näytelmä jätti jäljet ihoon

Syntynyt Lahteen -näytelmän käsikirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikael Neiberg ovat tatuoineet Lahden vaakunan iholleen. Kantaesitys pohtii ihmisen identiteettiä ja sen muodostumista.

Kuva: Yle

Marko Järvikallas ja Mikael Neiberg ovat syntyneet Lahdessa 1970-luvulla. Lamavuosien taitteessa nuorten miesten tiet eriytyivät.

Järvikallas lähti 16-vuotiaana pakoon kotikaupunkinsa nitistävää ilmapiiriä. Hän koki, ettei kaupungilla  ole mitään annettavaa "väärinymmärretylle, boheemille runoilijalle". Ensin tie vei merille.

Nyt Järvikallas on dramaturgi ja näytelmäkirjailija, Neiberg kuvataiteiliija. Molemmat asuvat Helsingissä.

Yhteisistä muistoista ja kokemuksista alkoi hahmottua idea näytelmästä. Käsikirjoituksen syntyprosessi kesti noin kaksi vuotta ja sisälsi muun muassa haastatteluja ja tutkimustyötä.

- Teimme paljon taustatyötä ja eräänlaisia turistimatkoja Lahteen. Se mikä nousi esiin oli sellainen positiivinen uho ja ylpeys lahtelaisuudesta. Se oli jotakin muuta kuin mitä mediassa on syljetty vuoskausien ajan. 

Järvikallas kertoo, että hänessä tapahtui muutos tutkimusatkan aikana.

- Olen nykyään ylpeämpi kotikaupungistani, ja tunnen olevani enemmän lahtelainen kuin ennen tämän prosessin alkua.

Järvikallaksen ihoille on tatuoitu Lahden vaakuna.

Se mikä nousi esiin oli sellainen positiivinen uho ja ylpeys lahtelaisuudesta

Marko Järvikallas

- Mikaelilla oli tatuointi jo ennestään, minä otin sen tämän projektin aikana. Se oli merkityksellinen fyysisenä kokemuksena ja konkreettinen osoitus siitä, että olen lahtelainen ja tutkin asiaa itsessäni. Ja esteettisesti kauniskin mielestäni. 

Lahtelainen itseironia

Syntynyt Lahteen –näytelmän ohjaaja Otso Kauttoa kiinnostaa näytelmän universaali teema.

- Olen asunut monessa kaupungissa Suomessa ja ympäri Eurooppaa enkä tunne kuuluvani selkeästi mihinkään maantieteelliseen paikkaan. Minusta oli kiinnostavaa lähteä tutkimaan sellaista mentaliteettia, joka ankkuroituu paikkaan.

Kautto on oppinut näytelmän myötä paljon uutta lahtelaisista. Yllätyksenä on tullut varsinkin lahtelaisten itseironia.

- Toinen asia mikä on tullut ilmi, on sellainen vähättelyn ja ylpeyden sekoitus. Se on viety mielestäni tässä kaupungissa aika pitkälle, Kautto toteaa.

Ohjaaja uskoo, että lahtelaisuutta käsittelevä näytelmä uppoaa myös ulkopaikkakuntalaisiin. Sisäpiirivitsit saattavat tosin mennä ohi.

- Tarina kertoo ennen kaikkea ihmisen suhteesta menneisyyteen sekä kotipaikkaan, ja miten elää menneisyytensä kanssa. Ulkopaikkakuntalaiset eivät tule ymmärtämään monia pieniä vitsejä, jotka tuottavat paikalliselle yleisölle omat herkkunsa, ohjaaja Kautto pohtii.

Pääosaa näytelmässä esittää Tapani Kalliomäki. Tampereelta kotoisin oleva näyttelijä on asunut Lahdessa kymmenisen vuotta. Juhanin roolin hän koki haastavaksi.

- Tässä seikkaillaan sellaisissa tyylilajeissa, että se asettaa näyttelijälle haasteen. Tarina on kirjoitettu vinkeästi, että siinä on monta tapaa ratkaista se. Kyllä tässä on yöunia mennyt, Juhania esittävä Kalliomäki naurahtaa.