1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pneumokokkirokotuksiin houkutellaan työikäisiäkin

Noin 8000 joensuulaista on saanut rokotepostia kaupungilta. Yli 50-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville suositellaan pneumokokkirokotetta. Tarkoitus on seurata keuhkokuumetapauksien vähenemistä riskiryhmissä.

Penumokokkirokotetta saa neuvoloista pikkuilapsille syyskuun alusta lähtien. Kuva: YLE / Sami Tammi

Joensuulaisia houkutellaan pneumokokkirokotuksiin. Kaupunki on lähettänyt rokotetiedotteen noin 8000:lle yli 50-vuotiaalle asukkaalle. Kohteena ovat riskiryhmiin kuuluvat, kuten hengitystieongelmista tai sydän- ja verisuonisairauksista kärsivät ihmiset.

Kaupunki haluaa olla mukana ennaltaehkäisevässä työssä, koska pneumokokki-bakteerien aiheuttamat sairaudet kuormittavat niin perusterveydenhuoltoa kuin erikoissairaanhoitoakin. Bakteerit aiheuttavat vakavia infektioita kuten keuhkokuumetta.

- Kyse on vakavasta taudista, joka pahimmillaan aiheuttaa sen, että potilas otetaan hoitoon vuodeosastolle, jopa erikoissairaanhoidon puolelle. Tämä aiheuttaa suuria kuluja. Kun potilas on 3-5 vuorokautta erikoissairaanhoidossa, niin puhutaan tuhansien eurojen kustannuksista. Ja vaikka kotona sairastaisi, niin töistä poissaolot ovat 1-2 viikkoa, joka aiheuttaa paljon kustannuksia yhteiskunnalle. 

Pneumokokkibakteerit aiheuttavat pahimmillaan myös muun muassa aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Tavallisimmat bakteerin aiheuttamat sairaudet ovat korvatulehdus ja poskiontelotulehdus. Pneumokokit aiheuttavat aikuisille Suomessa vuosittain 30 000 tautitapausta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee rokotetta yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja pienille lapsille. Pneumokokkirokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan syksyllä 2010.

KORJAUS 25.10: Alkuperäisessä tekstissä kerrottiin Joensuun olevan mukana seurantatutkimuksessa, jossa selvitetään pneumokokkirokotteen vaikutuksia sairastavuuteen ja terveyskäyttäytymiseen. Pneumokokkirokotteen vaikutuksia selvittävä seurantakatsaus on kuitenkin vasta suunnitteilla.