Britannia jättää tänään jäähyväiset tekstitelevisiolle

Kun viimeinenkin analoginen lähetin kytketään tiistaina pois päältä, katoaa samalla maailman vanhin teksti-tv. Britannian Ceefaxiksi kutsuttu tekstitelevisio otettiin käyttöön 23. lokakuuta 1974.

Ulkomaat

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n analoginen tekstitelevisiopalvelu loppuu tänään tiistaina, kun saarivaltion viimeinen analoginen televisiolähetin kytketään pois päältä Pohjois-Irlannissa. Ceefaxiksi kutsuttu teksti-tv ei ole enää käytössä, kun siirtymä digilähetyksiin on saatettu Britanniassa loppuun.

Ceefaxin seuraajana kuitenkin jatkaa BBC Red Button. Palvelu perustettiin jo vuonna 1999 nimellä BBC Text. BBC Red Button -palvelu on saatavilla ainoastaan digi-tv-vastaanottimilla.

Kun BBC:n Ceefax otettiin käyttöön 23. lokakuuta 1974, se oli maailman ensimmäinen tekstitelevisiopalvelu ja toimi esikuvana muun muassa Yleisradion tekstitelevisiolle, joka aloitti vuonna 1981.

Ceefax luotiin, kun televisio-ohjelmien tekstitystä kuulovammaisia varten kehittäneet insinöörit havaitsivat, että kokonaisten tekstisivujen lähettäminen televisiossa on mahdollista.

Ceefax oli suosionsa huipulla 90-luvulla, jolloin sillä oli enimmillään 20 miljoonaa viikkokäyttäjää.

Kun Ceefaxin uutissivuja esitettiin öisin lähetyksen loputtua BBC2-televisiokanavalla, ei tekstitelevision taustalla soinut radio-ohjelma, vaan Ceefaxia varten luotu oma soittolista.

Ceefaxin ihailijat ovat reagoineet palvelun päättymiseen muun muassa lähettämällä BBC:lle tekstitelevisiosivuja muistuttavia surunvalitteluja.

Myös entinen pääministeri John Major on pahoitellut 38 vuotta käytössä olleen palvelun katoamista.

- Ceefaxia tulee ikävä. Tilanteissa, joissa paine oli suuri ja aikaa uutisten yksityiskohtaiseen lukemiseen oli vähän, teksti-tv:n otsikot tarjosivat pikaikkunan maailmaan, Major sanoo BBC:lle.

Major on aiemmin kertonut tarkistaneensa pääministeriaikoinaan kokousten välillä krikettitulokset BBC:n tekstitelevision urheilusivuilta.