Suklaa ei teekään onnelliseksi

Hyvälle maistuu, mutta onnelliseksi suklaa ei ihmistä tee. Suklaansyönnin onnellisuusvaikutus perustuu tunteeseen itsensä palkitsemisesta. Halutessaan aivoja voi opettaa samaan onnellisuuteen vaikka banaanilla.

terveys
Poika katsoo vitriinissä esillä olevia suklaita.
Suklaamyymälä Salon des Chocolatiers et du Chocolat Sveitsin Genevessa. Martial Trezzini / EPA

Suklaan syömisen sanotaan tekevän onnelliseksi. Itse suklaa sisältää kuitenkin hyvin vähän onnellisuutta lisääviä yhdisteitä. Vaikka suklaa maistuu ja tuntuu suussa hyvältä, muodostuu onni kuitenkin aivoissa.

- Hyvin makea ja rasvainen on yhdistelmä, joka tekee siitä koukuttavaa. Aivot tietävät makean olevan miellyttävää. Mitään suklaamolekyyliä ei siis ole olemassa. Jos olet päättänyt kammoksua suklaata, niin siihenkin itsensä voi psyykata, sanoo HYKS:n lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

Ihmiset reagoivat suklaaseen eri tavoin. Riippuvuuden itselleen kehittänyt joutuu saman onnellisuusvaikutuksen eteen syömään suklaata urakalla. Siihen on syynsä. Aivot kyllääntyvät liiasta makeasta.

- Tapahtuu ikään kuin ylipalkitsemista, jolloin suklaasta on muodostunut tällaiselle henkilölle liian arvostettu tuote. Sitä halutaan aina enemmän ja enemmän. Vastaavasti anorektikko saattaa muodostaa itselleen voimakkaan käsityksen, että suklaa on kauhea ällötys, Pietiläinen sanoo.

Jo lapsille opetetaan, että jälkiruuaksi saa palkkiosuklaata

Suomen suklaapiireissä suklaan onnellisuusvaikutus nähdään hiukan eri näkökulmasta.

Lapsille opetetaan, että kun ensin syöt nämä karmeat vihannekset, niin sitten saat suklaata jälkiruuaksi.

- Yhtä totta kuin vastaväitteetkin, vastaa Suklaayhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Karhunen väitteeseen, etteikö suklaa muka tee onnelliseksi.

Fazer Makeisten suklaa-asiantuntija Reetta Monto taas näkee jo virkansa puolesta suklaan onnellisuusvaikutuksen filosofisena kysymyksenä.

- Onnellisuus koostuu monista asioista pitkällä aikavälillä ja suklaa taas tuo pienen nautinnon tunteen, joka katkaisee mukavasti vaikkapa kiireisen päivän ja antaa makuelämyksen. Useat kansainväliset tutkimukset kyllä osoittavat että kaakaolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Ennen kaikkea suklaa on tietysti herkku, joka piristää päivää, Fazerin brändi- ja kategoriapäällikkö Monto luettelee.

Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen tietää, että makeansyönti liittyy evoluutioon. Ihminen on kautta vuosituhansien oppinut luottamaan makeaan turvallisena syötävänä. Niin tekevät eläimetkin. Riippuvuus suklaaseen ja muistot onnen hetkistä ovat yleensä peräisin jo lapsuudesta.

- Vastasyntynytkin huomaa makean ja muikistelee suutaan. Sitten lapsille opetetaan, että kun ensin syöt nämä karmeat vihannekset, niin sitten saat suklaata jälkiruuaksi. Ehkä siitäkään syystä kukaan ei koskaan kysy, voiko ihminen olla riippuvainen kukkakaalista, Pietiläinen sanoo.