Miten kirkko tavoittaa sinut?

Kannattajiaan menettänyt evankelisluterilainen kirkko etsii uusia tapoja tavoittaa varsinkin nuoria. Kirkossa käydään yhä harvemmin, myös kirkkohäiden suosio on romahtanut. Mitä syitä sinä näet kehitykselle? Mitä kirkko merkitsee sinulle?

Osallistu
Lempäälän kirkko
Anne Heino / Yle

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan 15-24-vuotiaista suomalaisista vain 15 prosenttia sanoo uskovansa kristinuskon opettamaan Jumalaan. Luku on viime vuodelta. Tuolloin kaikista nuorista ja aikuisista 27 prosenttia sanoi uskovansa Jumalaan. Joka viides suomalainen ei usko lainkaan Jumalan olevan olemassa.

Kirkon jäsenmäärän väheneminen on kiihtynyt 2000-luvulla ja seurakuntalaisina pysyneitäkin kiinnostaa osallistua jumalanpalveluksiin ja muihin tilaisuuksiin entistä vähemmän.

Esimerkiksi joulunajan jumalanpalveluksien kävijämäärä on laskenut koko 2000-luvun aikana 28 prosenttia. Jopa kirkkohäiden suosio on romahtanut.

Kirkko yrittää kääntää kehitystä lähestymällä ihmisiä internetissä ja tekemällä työstään vielä ihmisläheisempää. Vapaaehtoistyöhön osallistuneiden määrä onkin noussut, ja evankelisluterilainen kirkko on saanut vuodesta 2008 lähtien kymmeniätuhansia uusia jäseniä.

Mikä sinun suhteesi uskontoon ja kirkossa käymiseen on? Tavoittaako kirkko sinut? Onko kirkko onnistunut tavoitteessaan olla ihmisläheisempi?