USA:ssa kolesterolitasot parantuneet

Selitys saattaa löytyä haitallisten rasvahappojen vähentyneestä kulutuksesta ja elintapojen yleisestä parantumisesta.

terveys

Yhdysvaltalaisen aikuisväestön kolesterolitasot ovat kulkeneet parempaan suuntaan lähivuosikymmenet, tuore tutkimus osoittaa. Sama kehitys on havaittu myös monissa muissa länsimaissa.

JAMA-lehden julkaisemat tulokset viittaavat siihen, että vuosina 1988–2010 tapahtunut suotuisa kehitys ulottuu kaikille keskeisille kolesterolin alueille.

Tuona aikana pienenivät haitallisen LDL-kolesterolin, kokonaiskolesterolin ja triglyseridirasvahappojen pitoisuudet sekä ei-HDL-kolesterolin pitoisuudet, mitkä ovat keskeisimmät sydän- ja verisuonihaittoja ennustavat kolesteroliarvot. Hyödyllisen HDL-kolesterolin pitoisuus puolestaan hieman suureni kyseisenä ajanjaksona.

Tutkimusjakson aikana entistä useammat yhdysvaltalaiset alkoivat käyttää kolesterolilääkkeitä, mutta tutkijoiden mukaan tämä yksin ei selitä kehitystä, koska kolesteroliarvot paranivat myös henkilöillä, jotka eivät lääkkeitä käyttäneet. Myöskään ylipaino, liikunta tai tyydyttyneet kovat rasvat eivät selitä ilmiötä, sillä niissä ei ole tapahtunut mainittavia muutoksia viimeisimpien vuosikymmenten aikana.

Selitys saattaa sen sijaan löytyä haitallisten transrasvahappojen vähentyneestä kulutuksesta ja elintapojen yleisestä parantumisesta. Triglyseridirasvahappojen ja HDL-kolesterolin kohdalla myös tupakoinnin ja hiilihydraattien käytön vähentyminen ovat voineet vaikuttaa, mutta tältä osin tutkimustulokset ovat vielä vähäisiä.

Tulokset perustuvat kolmen vuosina 1988–1994,1999–2002 ja 2007–2010 tehdyn väestötutkimuksen aineistoihin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 38 000 aikuista yhdysvaltalaista.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim