1. yle.fi
  2. Uutiset

Metelöinti-ilmoitukset tuovat töitä poliisille

Poliisi puuttuu Pohjois-Savossa metelöintiin yli tuhat kertaa vuodessa. Yleensä poliisi käy aina tarkistamassa tilanteen.

poliisi
Nainen koputtaa kattoa harjalla.
Toni Pitkänen / Yle

Häiritsevän metelin aiheuttamat kotihälytystehtävät ovat poliisille harvoin turhia. Tyypillisimmät tehtävät liittyvät kovaääniseen musiikin soittoon tai juhlintaan yksityisasunnossa.

Pohjois-Savon poliisi sai viime vuonna hätäkeskuksen jakamana reilut 1 200 tehtävää, joissa kyse oli häiritsevästä metelöinnistä. Näistä vain pieni osa oli perättömiä ilmoituksia. Poliisi pyrkii vastaamaan nopeasti kaikkiin ilmoituksiin, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisista.

- Turhia keikkoja on vain pieni osa. Valtaosa ilmoituksista on poliisin arkikokemuksen mukaan asiallisia, konkreettisia ja hyvin perusteltuja.

Ylikomisario Pohjolainen harmittelee, että ns. "metelitehtävät" tuovat poliisille kiireitä etenkin viikonloppuisin.

Poliisilla olisi muutakin tekemistä kuin puuttua metelöintiin

- Varsinkin viikonloppuöinä, kun tehtäviä on keskimääräistä enemmän niin kyllähän ne turhauttavat. Metelikeikkoja on kuitenkin suhteellisen vähän eikä se sillä tavalla ole rasite. Nämä ovat B-kiireellisyysluokan tehtäviä. Ne pyritään hoitamaan nopeasti ja vain poikkeustilanteissa operoidaan puhelimitse. Lähtökohtaisesti poliisi käy paikan päällä toteamassa tilanteen ja tekee tarvittavia toimia siellä kohteessa, kertoo Pohjolainen.

Poliisi muistuttaa, että tietynlainen yöeläminenkin on sallittua. Joskus meluilmoitus on turha ja aiheeton. Tällöin poliisi voi ohjeistaa myös ilmoittajaa.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjoilainen sanoo, että lähtökohtaisesti metelöinnissä häiriötä aiheuttava toiminta naapurin osalta kerrostalohuoneistossa on taloyhtiön asia, eli kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja sitä kautta viedä asiaa eteenpäin.

Poliisin mukaan muistiin kannattaa kerätä kellonaikoja ja millaista häiriö on ollut. Myös muilta naapureilta voi kysellä mielipiteitä häiriöistä.

Mikäli häiriö on jatkuvaa taloyhtiö voi antaa huoneiston vuokralaiselle kirjallisen varoituksen. Jos sekään ei auta, voidaan huoneisto ottaa yhtiön haltuun.

- Metelöintijutuissa hätäkeskus on vasta niissä akuuteissa ilta- ja yöjutuissa oikea ilmoituspaikka. Tällöin poliisi selvittää tilanteen, sanoo ylikomisario Pohjolainen.

Tahallisia naapurin häirintätilanteita on aivan pieni osa kaikista häiriöilmoituksista.

- Yleensä juttuihin liittyy alkoholi. Ehkä se naapureiden ajatteleminen jää toisisijaiseksi ja keskitytään juhlintaan ja huomaamatta ilman mitään tahallista tarkoitusta häiritään naapuria. Usein ne ovat nuorten aikuisten juhlintaan liittyviä tilanteita, arvioi Harri-Pekka Pohjolainen.

- Pohjois-Savossa poliisilla on häiriökäyttäytymis- ja ilkivaltatehtäviä noin 5 000 kappaletta vuodessa, joten metelöintikeikkoja on vain viidesosa koko siitä luokasta.

- Yleisillä paikoilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen on jonkin verran yleisempää, ja se liittyy taajama-alueelle, ravintolakortteleihin, toreille ja puistoihin. Tehtävät ovat yleisimpiä kesäaikaan. Esimerkiksi autossa soitetaan musiikkia häiritsevästi, sanoo ylikomisario Pohjolainen.

Lue seuraavaksi