Maatalousyrittäjät kohtaavat monia ongelmia

Maatalousyrittäjien eläkelaitos järjestää koulutuksia mielenterveysongelmien tunnistamiseksi. Yrittäjiä myös kehotetaan tukemaan toisiaan.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on alkanut järjestää koulutustilaisuuksia maatalousyrittäjien mielenterveysongelmien tunnistamiseksi. Ajatus on, että eri asioissa tiloilla vierailevat ammattilaiset huomaisivat, jos jotakin on vialla. Heitä kannustetaan ottamaan yhteyttä toisiinsa ja tarjoamaan tukea tilanteiden selvittämiseksi.

Monet ammatti-ihmiset osallistuivat Lappeenrannassa tällä viikolla järjestetyyn tilaisuuteen. Kiertueella mukana kulkeva psykologi Pirkko Lahti on törmännyt monenlaisiin ongelmiin.

- Loputon sade, viljan saaminen pois pelloilta, lannan levittäminen määräaikaan mennessä. On paljon säännöksiä, jotka sanovat, mitä pitää tehdä ja mihin mennessä, Lahti listaa.

Maatalousyrittäjät voivat Lahden mukaan kärsiä stressin kautta tulevasta uupumisesta. Myös tapaturmia sattuu jonkun verran. Lisäksi ongelmia voi tulla sukupolven vaihdoksessa, kun kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

- Ei ole helppoa luopua siitä, minkä on omin käsin tehnyt. Ja sitten nuorethan ei osaa koskaan mitään, heitä pitää opettaa konkreettisesti. Siellä on monta herkkää tilannetta, Lahti sanoo.