1. yle.fi
  2. Uutiset

Miljoonavaellus Mekkaan alkaa - Saudi-Arabia varoittaa mielenilmauksista

Paikalle odotetaan ainakin kahta miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Saudiviranomaiset ovat varoittaneet, ettei Syyrian-mielenilmauksia sallita.

Ulkomaat
 Mekkaan saapuneet muslimipyhiinvaeltajat ostivat matkamuistoja lähellä Masjid al-Haramin moskeijaa sijaitsevalla torilla.
Mekkaan saapuneet muslimipyhiinvaeltajat ostivat matkamuistoja lähellä Masjid al-Haramin moskeijaa sijaitsevalla torilla tiistaina. Alaa Badarneh / EPA

Muslimien vuosittainen pyhiinvaellus eli hajj alkaa tänään keskiviikkona. Saudi-Arabian Mekkaan odotetaan ainakin kahta miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Toistaiseksi maahan on saapunut 1,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi noin 750 000 saudiarabialaisen odotetaan osallistuvan tapahtumaan.

Kunkin muslimimaan pyhiinvaeltajien vuosittainen määrä on rajoitettu 0,1 prosenttiin maan väkiluvusta. Eniten pyhiinvaeltajia saapuu väkirikkaasta Indonesiasta.

Saudiviranomaiset ovat varoittaneet puuttuvansa välittömästi, jos pyhiinvaelluksen aikana syntyy levottomuuksia esimerkiksi Syyrian tilanteen vuoksi. Mielenilmauksia ei sallita.

- Jos jotakin tapahtuu, otamme tilanteen hallintaan, sisäministeri prinssi Ahmad bin Abdul Aziz varoitti lauantaina.

Pyhiinvaellus on yksi islamin viidestä peruspilarista. Jokaisen muslimin on tehtävä vähintään kerran elämässään pyhiinvaellus Mekkaan, mikäli hänen terveytensä ja varansa sen vain mahdollistavat.

Saudi-Arabia on yrittänyt parantaa pyhiinvaeltajien turvallisuutta useilla rakennushankkeilla. Viime vuosina hajj onkin sujunut ilman vakavia onnettomuuksia. Viimeisten 30 vuoden aikana pyhiinvaelluksella on kuollut satoja ihmisiä muun muassa tulipaloissa ja tallautumalla väenpaljoudessa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi