1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Nettisivut kuin suoraan 90-luvulta - yleisö bongasi hauskimmat

Listalle kertyi yli 50 linkkiä, kun Yle Uutisten Suora linja pyysi yleisöltä vinkkejä suomalaisista nettisivuista, joista huokuu niin sanotusti menneen maailman tunnelmaa.

Netistä löytyy jos jonkinlaisia sivustoja

Nettisivujen tekeminen oli vielä 90-luvulla uutta ja melko hidasta hommaa, johon vaadittiin paljon perehtymistä. Nettisivujen taso oli kirjava ja niiden tyyli hyvin erilainen kuin nykyään. Erilaiset animaatiot olivat monien mielestä upeinta, mitä kuvitella saattoi. Sittemmin nettisivujen suunnittelu on helpottunut ja nopeutunut. Monet yritykset, viranomaiset ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin edelleen aivan tyytyväisiä vanhoihin sivuihinsa, joissa alkaa olla jo aika sympaattista retrohenkeä.

Päätimme koota hauskimmat ja sympaattisimmat "ysärisivut" yhteen nettiyhteisön avustuksella. Lukijoilta pyydettiin vinkkejä erikoisen näköisistä sivuista sekä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) että Suoran linjan Facebook-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun).

Projekti sai nimen Ysärisivut, koska useat kömpelön näköiset sivut näyttävät siltä, kuin niitä ei olisi juuri päivitetty yhdeksänkymmentäluvun jälkeen – eikä monia olekaan.

”Sivuni ovat suoraan 90-luvun loppupuolelta”

Juontaja-koomikko Janne Porkannettisivut (siirryt toiseen palveluun) ovat miehen omien sanojen mukaan olleet täysin samanlaiset jo kymmenen vuotta – ja sen huomaa. Sivujen hauskin elementti ovat ylä- ja alalaidassa juoksevat tekstit, joita näkee nykyään enää harvoin.

Porkka sanoo saavansa nettisivuistaan huvittunutta palautetta säännöllisesti.

  • Kyllä ne sivut mua vähän hävettää, Porkka myöntää nauraen,

mutta sanoo, ettei vanhanaikaisista sivuista tunnu varsinaisesti haittaakaan olevan. Tärkein eli yhteystiedot löytyvät sivuilta helposti.

  • Ainakin se saitti on vähän erilainen, herättää

hilpeyttä! Tietotekniikka on kehittynyt ihan 2-3 vuodessa niin, että koko ajan pitäisi olla päivittämässä sivuja, jos haluaisi pysyä mukana, Porkka sanoo.

Porkka on juuri saanut tarjouksen opiskelijalta, joka haluaisi tehdä hänelle uuden nettisivun opinnäytetyönään.

  • Tosin kannattaakohan niitä sivuja päivittää ollenkaan,

kun ne nytkin herättävät näin paljon mielenkiintoa, Porkka pohtii.

Toinen useita mainintoja lukijoilta saanut sivusto on jyväskyläläinen Tarra-Paita (siirryt toiseen palveluun), joka tekee painatuksia paitoihin ja tarroihin.

  • Se on lähinnä kaupallinen sivu, ei

visuaalinen sivu, selittää omistaja Kaarlo Leskisenoja yrityksensä nettisivujen erikoista ulkonäköä.

  • Sivujemme käyttötarkoitus on tuoda esiin tuotteita ja valmistustapoja.

Taiteellisuus ja visuaalisuus on siinä sivuseikka, Leskisenoja sanoo.

Leskisenojan mukaan sivuston voisi tehdä toisellakin tapaa, mutta hänen mielestään se ei palvelisi sen käyttötarkoitusta. Tarra-Paidalla ei olekaan suunnitelmia lähitulevaisuudessa muuttaa sivujensa ulkoasua.

  • Vai tuliko sulla siellä meidän sivuilla mieleen, että myymme lihapullia tai

makkaraa? Leskisenoja kysyy.

Oikeuskanslerinviraston sivut uusiksi vielä tänä vuonna

Sen sijaan useita yleisövinkkauksia saanut oikeuskanslerinvirasto on uudistamassa nettisivujaan (siirryt toiseen palveluun) vielä tämän vuoden puolella. Virastosta kerrotaan, että vanhentuneista sivuista on tullut usein palautetta. Ihmetystä on herättänyt varsinkin se, miksi sivuilla on edelleen entisen oikeuskanslerin Paavo Nikulan kuva. Nikula erosi virastaan vuonna 2007.

  • Ihmiset mieltävät, että se on juuri tämä henkilö, joka

on tälläkin hetkellä oikeuskansleri, myöntää informaatikko Eeva-Liisa Tuomi-Kyrö oikeuskanslerinvirastosta.

Tuomi-Kyrön mukaan sivuja on ollut vanhentuneen rakenteensa takia myös hankala ylläpitää.

  • Nyt haetaan uudistusta ja parempia sivuja, Tuomi-Kyrö

lupaa.

Se, että nettisivu on vanhentuneen näköinen, ei välttämättä tarkoita, että se olisi huono. Tämän mainitsivat myös monet niistä, jotka sivuja vinkkasivat.

Tässä muutamia muita yleisön ehdottamia nettisivujen retrohelmiä:
Lohjan keilailuliitto (siirryt toiseen palveluun)
E. Lakkapään konditoria (siirryt toiseen palveluun)
Mannerheim-internetprojekti (siirryt toiseen palveluun)

Voit katsoa kaikki yleisön lähettämät linkit tästä julkisesta Google-dokumentista (siirryt toiseen palveluun)

Storify-koosteen ysärisivuista ja työprosessista voit lukea tästä (siirryt toiseen palveluun). Kooste ja Google-dokumentti päivittyvät, jos vinkkejä tulee vielä lisää.