Kääpiöluppakorvakani on muutakin kuin suloinen otus

Kääpiöluppakorvakanit ovat somia otuksia, mutta ne eivät lemmikkeinä suinkaan ole mitään leluja - kuten eivät muutkaan eläimet. Kiteeläinen Niina Nyrhinen kehottaa lemmikistä haaveilevaa perehtymään asiaan riittävästi etukäteen.

Kuva: Sarah Laukkanen / Yle

Kiteeläisellä Niina Nyrhisellä on kokemusta kääpiöluppakorvakaneista jo neljän yksilön verran. Nyt sekä talon ihmisiä että koiraa pitävät ojennuksessa Lilja ja Herkko.

Lilja on tormakka täti.

Niina Nyrhinen

- Lilja on näistä ehdottomasti riiviömäisin. Se on hyvin tormakka täti, pitää komennossa koko perheen. Koirakin joutuu välillä ruokakupiltansa väistymään silloin kun Lilja on sitä mieltä, että haluaa maistaa koiranruokaa, Niina nauraa.

Eläinlääkärikuluihin on hyvä varautua

Silitettävän suloisiin kääpiöluppakorviin liittyy muitakin ominaisuuksia kuin suloisuus.

- Kyllä siihen joutuu vaan paneutumaan ja huolta kantamaan. Suolitukokset ovat yksi iso riskitekijä kaneille. Sellainen vaatii nopeaa reagointia - se on kolme vuorokautta ja henki pois kanilta ellei sitä saada laukeamaan. Kanit ovat hirmu herkkiä saamaan myös flunssan. Olin itse kuvitellut että nämä olisivat helppohoitoisia ja harmittomia kavereita, ettei olisi terveysongelmia. Kyllä se on yllättänyt miten paljon niitä voi olla, Niina Nyrhinen kertoo.

Niina on joutunut luopumaan kahdesta kanista. Hemuli-kanille tuli vatsasyöpä ja Hilma-kanille kohtutulehdus. Lääkkeet eivät auttaneet. Tämän puolen Niina kehottaakin lemmikistä haaveilevan pitämään mielessä ja tiedostamaan jo etukäteen.

Ei koppieläjäksi

Niina Nyrhisen kanit ovat pureskelleet reikiä sohvaan ja vähän muutakin. Näiltä vahingoilta välttyisi pitämällä kanit kopissa, mutta se ei Niinan mielestä ole lemmikkikanin ainoa oikea paikka.

- Niin paljon enemmän on seuraa ja aivan erilaisen eläjän saa kun antaa sen liikkua vapaana. Ne ovat hyvin seurallisia ja osallistuvia, kömpivät välillä keskellä yötä viereen nukkumaan, Niina kuvailee.

Kuva: Sarah Laukkanen / Yle

Kääpiöluppakorvakaneille kelpaavat monenlaiset herkut.

- Kuivaheinä on se pääasiallinen ympäri vuoden. Sitten tarvitaan tuoretta, porkkanaa, lehtisalaattia, omenaa, tomaattia, banaania. Puolukat, mustikat ja vadelmat ovat suurta herkkua. Sitten on sellaista pellettiä, kanin ruokaa. Pitää olla myös mineraalikivi, mistä ne saavat sillä tahdilla kuin tarvitsevat lisäravinnetta, Niina neuvoo.

Välillä Lilja ei loiki vaan se kipittää kuin kissa tai koira.

Niina Nyrhinen

Kääpiöluppakorvakanien touhut ovat hauskaa seurattavaa.

- Välillä Lilja ei loiki vaan se kipittää kuin kissa tai koira. Kun Lilja päättää pistää koiran kuriin, se nousee kahdelle tassulle seisomaan ja alkaa äristä, murista ja sähistä. Se nyrkkeilee ja ikään kuin vetelee koiraa turpiin. Koira joutuu väistämään, Niina kertoo.