Visto nakku meni veispuukkiin

Tietyissä osissa Pohjois-Suomea tiedetään, mitä tarkoitetaan vistolla tai nakulla. Murteella puhuvan facebook-ryhmän perustaja, torniolainen Katriina Pietilä-Juntura sanoi ajatuksen lähteneen vistosta olosta.

viihde
Katriina Pietilä-Juntura sanoo olevansa facebook-ryhmän "pää-nakku".
Jari Vesa / Yle

- No kattokko molin yks päivä mahottoman pahala kiirilä... aloittaa Katriina kertomuksensa siitä, miten rankan päivän jälkeinen olotila tiivistyi "vistoksi oloksi".

Vähän unohduksissa ollut murresana kuvasi tympeää olotilaa niin hyvin, että Pietilä-Juntura sanoo kokeneensa ahaa-elämyksen: "Molen visto nakku".

Vistot nakut ja kolot knapsut -ryhmän facebookkiin perustanut Katriina Pietilä-Juntura sanoo alunperin kutsuneensa samanhenkisiä kavereita kasaan ja ryhmän paisuneen pian miltei tuhatpäiseksi.

Kolot knapsut völhjyyn

Tasapuolisuuden nimissä mukaan otettiin kolompi sukupuolikin.

Knapsu on väylänvartinen mies, joka damsyykaa piiliä.

Katriina Pietilä-Juntura

- Kolo on mahottoman ruma ja knapsu on väylänvartinen mies, joka damsyykaa piiliä, selventää Pietilä-Juntura.

Ryhmässä käydään keskustelua hersyvällä huumorilla ja mehevällä murteella, mutta hoon paikkaa ei kytätä ja keskusteluun voi osallistua halutessaan vaikka kirjakielellä.

Kaksi sääntöä

Kyse on ennenkaikkea tornionjokivartisten ja jostain syystä ryhmään vetoa tuntevien porinakerhosta, jossa on vain kaksi sääntöä.

Met äänestämmä aina kaikissa vaaleissa Ragnar Lassinanttia. Se on pääsääntö.

Katriina Pietilä-Juntura

- Met äänestämmä aina kaikissa vaaleissa Ragnar Lassinanttia. Se on pääsääntö.

Toisen säännön noudattamasta jättämisestä voi seurata vakava nuhtelu ryhmän Emmerdaali-vastaavalta tai jopa erottaminen ryhmästä.

- Ne, jokka vahtaava Ruottin teeveetä, eivä saa kertoa, mitä Emmerdaalisa on, ko son sielä niin paljo eelä.