Ruplan mahdollisuudet kiinnostavat

Etelä-Karjalan Osuuskauppa alkaa selvittää, ottaisiko se ruplan maksuvälineeksi. Imatran kaupallisia toimintamahdollisuuksia edistävän yhdistyksen mielestä mahdollisuus maksaa ruplilla lisäisi kaupungin vetovoimaa.

Kotimaa
Ruplia
Yle

Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoo lähtee selvittämään mahdollisuutta ottaa Venäjän rupla maksuvälineeksi omissa liikkeissään. Toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan ruplan käyttö Etelä-Karjalan kaupoissa on mielenkiintoinen ajatus, jota on syytä tutkia.

Stockmann-tavaratalo Helsingissä alkaa hyväksyä Venäjän ruplan maksuvälineenä joulukuussa. Vormiston mukaan venäläiset käyttävät nykyään entistä enemmän luottokorttia maksuvälineenä. Suuri osa venäläisistä käyttää kuitenkin yhä myös käteistä.

Investointeja ja opettelua

Imatran Kaupunkikeskustat Imitsi ry:n toiminnanjohtaja Pia Rantanen innostuu ajatuksesta, jonka mukaan suomalaisissa kaupoissa voisi alkaa maksaa ruplilla. Rantanen lähestyy asiaa roolista, josta hänellä on itselläänkin kokemuksia eli matkailijana.

- Jos pystyy omalla valuutalla maksamaan niin kyllähän se hyvältä tuntuu, Rantanen sanoo.

Omalla valuutalla maksaminen lisää Rantasen mukaan asiakasmukavuutta.

Rantanen kuitenkin toteaa, että ruplien ottaminen maksuvälineeksi vaatisi opettelua ja henkilökunnan koulutusta. Rahat pitää osata tunnistaa kaupoissa.

Lisäksi liikkeet joutuisivat investoimaan laitteisiin. Yrityksille tulisi lisäkustannuksia myös pankkipalvelujen ja rahankäsittelyn takia.

Rantanen ei pidä ruplilla maksamista mahdottomana asiana Imatralla.

- Pienille liikkeille voi tulla haasteita. Isojen ketjujen lienee helpompi alkaa tarjota tällaista palvelua, Rantanen pohtii.

Vastavuoroisuus toteutuisi

Ajatus ruplilla maksamisesta istuisi Rantasen mukaan kaksoiskaupunkina itseään mainostavalle Imatralle erinomaisen hyvin.

Rantasen näkemyksen mukaan turisti käyttäisi kaupoissa enemmän rahaa, jos hän voisi maksaa omalla valuutalla. Samalla ratkeaisivat valuutanvaihtoa toisinaan häiritsevät ongelmat.

- Meillä on ollut välillä ollut ongelmana se, missä rahaa voi vaihtaa. Valuutanvaihdossa on ollut tiettyjä haasteita erityisesti viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Myös vastavuoroisuus toteutuisi Rantasen mielestä.

- Venäjällä euroilla maksaminen on monissa paikoissa mahdollista, Rantanen muistuttaa.

Ruplien käyttöönotto on nyt yrittäjien ja kauppiaiden käsissä. Rantanen uskoo, että Imitsi keskustelee asiasta jäsenyritystensä kanssa. Laillisia esteitä ruplan käytölle ei Rantasen mukaan olisi vaan kyse on lähinnä tahdosta.