Koe uusi yle.fi

Sote-uudistus juuttui poliittis-ideologiseen riitaan

SDP haluaa jarruttaa palvelujen yksityistämistä ja kokoomus ei halua tällaista mainintaa. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaatii hallituksen eroa.

politiikka
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson keskustelevat eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (Sd.) keskustelivat eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 11. lokakuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Sosiaali- terveyspalvelujen uudistuksen valmistelu on sujunut hallituksessa kiistellen. Eilen sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä neuvotteli asiasta kellon ympäri, mutta sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen erimielisyys palvelujen ulkoistamisesta esti sovun syntymisen.

Neuvotteluja jatketaan edelleen, mutta nyt näyttää varmalta, että uudistuksen valmistuminen lykkääntyy yli vaalien.

Peruspalveluministerin Maria Guzenina-Richardson toi kuluvan viikon maanantaina sosiaali- ja terveyspoliittiseen ministerityöryhmään esityksensä sote-uudistuksen peruslinjauksista. Neuvottelujen aikana on käynyt ilmi, että varsinkin yksi kohta tuossa paperissa sai kokoomukselaisten niskakarvat nousemaan pystyyn.

Se on tämä: "Uudistuksessa myös turvataan, ettei ratkaisu johda nykyisten julkisten terveyspalvelujen tai sairaanhoitopiirien nykyisin tuottaminen sairaalapalvelujen yksityistämiseen."

SDP:n tahto siis on, että palvelujen yksityistämistä jarrutetaan ja kokoomus ei tällaista kirjausta halua.

Oma kysymyksensä on, mitä "yksityistämisellä" tarkoitetaan. Onko se ulkoistamista, ostopalveluja vai mitä. Tästäkään hallituksessa ei ole yhteisymmärrystä.

Varsinkin kokoomuksen - ja tietysti myös opposition - tavoitteena ja suoranaisena vaatimuksena on ollut, että sote- ja kuntauudistuksen päälinjojen pitää olla tiedossa ennen kuntavaaleja. Kysymys on puoluepoliitikoinnin synnyttämästä aikarajasta, sillä virallisesti ministerityöryhmälle on annettu aikaa vuodenvaihteeseen saakka.

Kuntavaalien aikarajan piti olla asian myönteinen vauhdittaja, mutta siitä tulikin jarru. SDP:llä ei ole mitään kiirettä ratkaista asiaa niin kauan kuin mielipidemittaukset ennakoivat suosion kasvua.

Kiista hallituksen pääpuolueiden välillä on sekä sote- että kuntauudistuksen osalta täydellinen. Asiariitojen lisäksi se on myös syvästi poliittis-ideologinen.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on vetänyt tästä sen johtopäätöksen, että pääministerillä ja hallituksella olisi myös johtopäätösten vetämisen aika. Suomeksi sanottuna hallitus on toimintakyvytön ja sen pitäisi erota, Sipilä katsoo julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Islanti

Islanti varautuu tulivuorenpurkauksiin, kahden tärkeimpiin kuuluvan turistikohteen sulkemista harkitaan

Tulisijat

Kolme varmaa vinkkiä takan sytyttämiseen – "Sitten on jotain vikaa tulisijassa, jos se vielä pöllähyttää savut tupahan"

PISA-tutkimus

Tee itse PISA-testi: Kokeile, pärjäätkö 9.-luokkalaisille luonnontieteissä

Zimbabwe

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan