Auttavia käsiä on entistä enemmän

Eläköitymässä olevat suuret ikäluokat koituvat vapaaehtoistyön hyväksi. Esimerkiksi Mikkelissä auttamishaluisia on aiempaa enemmän. Mikkelissä kymmenkunta järjestöä tekee kaiken lisäksi ainutlaatuista yhteistyötä vapaaehtoisten kouluttamisessa ja värväämisessä.

vapaaehtoistyö
Petter Pusa ja Liisa Paasonen vastaanottavat kävijöitä Kahvila Tukipilarissa.
Petter Pusa ja Liisa Paasonen vastaanottavat kävijöitä Kahvila Tukipilarissa.

Mikkelin seurakuntayhtymän Kahvila Tukipilarin isäntä Petter Pusa on pitkäaikainen vapaaehtoistyöntekijä.

Kolmisen vuotta sitten hän jäi pois työelämästä ja löysi kahvilasta uutta, mielekästä tekemistä.

Oli onni päästä mukaan

- Se oli todellakin onni että minä tulin tähän. Koska työtilanne Mikkelissä nyt todellakin on mikä on ja tässä saan todellakin toteuttaa itseäni ja tehdä hyvää työtä, Petter Pusa miettii.

Petterin valmistamaa leipomusta tarjolle kahvilan keittiössä laitteleva Liisa Paasonen puolestaan on käynyt vastikään Mikkelin vapaaehtoistoimijoiden järjestämän kurssin.

Mielekästä toimintaa

Vaikka koulutus ei olekaan välttämätöntä, hän piti sitä tarpeellisena. Sosiaalialan ura taustalla oli helppo lähteä vapaaehtoistyöhön.

- Tämä on ihan mielekästä nyt ensinnäkin. Sitten kun tuli vapaa-aikaa ja jäin eläkkeelle, niin oli tosi mukavaa, sillä tämä antaa hirveesti itsellenikin kun lähtee toimintaan mukaan. Nyt on tänä syksynä tullut tämä kahvilatoiminta.

Ainakin Mikkelissä on havaittu, että suurten ikäluokkien eläköityminen näkyy vapaaehtoistyössä, aiempaa useammat ovat kiinnostuneita auttamisesta.

Moni toiminta lakkaisi

Kymmenkunta koulutusta tarjoavaa järjestöä tekee tiivistä, verkostoyhteistyötä ja kursseille on suorastaan tunkua. Ilman auttavia käsiä oltaisiin ihmeessä.

- Moni asia lakkaisi Mikkelissäkin toimimasta. Katastrofi. Vapaehtoistyön arvo ja merkitys on ihan yhtä suuri kuin ihmisten kansantaloudelle kotona tehtävä työ. Siinä ei ole mistään pienestä asiasta kyse, sanoo diakonissa ja vapaaehtoistyön kouluttaja Mari Ylönen.

Vapaaehtoisia tarvitaan mitä erilaisimmissa tehtävissä vanhusten ulkoiluttamisesta arkunkantamiseen ja vaikkapa seurakuntakahvilan pyörittämiseen. Liisa Paasonen suosittelee toimintaa muillekin.

-Kyllä ehdottomasti- Tämä on tosi hyvää työtä, ja antoisaa itselleikin.