Hyppää sisältöön

Kaatuuko Fennovoima tähän? Suuromistaja E.ON vetäytyy

E.ON omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia. Fennovoiman suomalaisomistajat ovat ryhmittäytyneet Voimaosakeyhtiö SF.ään, joka omistaa 66 prosenttia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Energiayhtiö E.ON vetäytyy Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. E.ONin ilmoitus on vakava isku hankkeelle, sillä E.ON omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia.

E.ON kertoi keskiviikkona myyvänsä liiketoimintansa Suomessa. Myytävään liiketoimintaan kuuluu siis myös Fennovoima-hanke.

- E.ON on päättänyt keskittää resurssinsa, voimavaransa ja investointinsa Pohjoismaissa olemassa oleviin toimintoihin pääasiassa Ruotsissa ja Tanskassa. Siksi olemme käynnistämässä prosessin myydäksemme liiketoimintamme ja omistuksemme Suomessa, E.ON Sverigen toimitusjohtaja Jonas Abrahamsson kommentoi.

Fennovoimasta loput 66 prosenttia omistaa Voimaosakeyhtiö SF, johon ovat ryhmittäytyneet Fennovoiman suomalaiset omistajat.

Aiemmin tänä vuonna myös Voimaosakeyhtiö SF:n rivit rakoilivat. Osakkuudesta Fennovoimassa luopuivat S-ryhmä, Atria ja muutamia alueellisia sähköyhtiöitä.

- Ymmärrän Fennovoiman hankkeen erityismerkityksen Suomelle. Tuemme toista omistajaa, Voimaosakeyhtiö SF:ää, löytämään keinon hankkeen viemiseksi eteenpäin, sanoo Abrahamsson.

Fennovoiman lisäksi E.ON luopuu omistuksestaan myös maakaasuyhtiö Gasumissa. Gasumista E.ON omisti 20 prosenttia.

E.ONin mukaan päätös myydä Suomen liiketoiminnot perustuu Euroopan yleisiin talousnäkymiin.