Suomi toi kultaa pesäpallon MM-kisoista

Mukana tuomaroimassa ollut kouvolalainen Harri Lehto kertoo yllättyneensä varsinkin australialaisten hyvästä pelistä. Suomen ylivoima näkyi muun muassa pelitaktiikassa.

urheilu
harri ja timo lehto hutunkeitossa
Maija Tuunila / Yle

Australiassa pelattiin viikko sitten järjestyksessä seitsemäs pesäpallon maailmancup. Suomi on aiemmin voittanut kaikki turnaukset - niin nytkin. Suomi voitti kaikki sarjat eli naisten-, miesten- ja sekasarjan.

Mukana kisoissa oli Suomen ja Australian joukkueet sekä Eurooppa-joukkue, jossa oli pelaajia Sveitsistä, Saksasta ja Itävallasta. Suomen joukkueessa pelasivat muun muassa KPL:n Sami Joukainen, Hyvinkään Tahkon Juha Korhonen sekä Vimpelin Vedon Henri Puputti ja Sami Haapakoski.

Kouvolalainen Harri Lehto oli mukana tuomaroimassa peliä. Hänen mukaansa varsinkin australialaisten taso pesäpallossa yllätti.

- Siellä on kovakätisiä heittäjiä, hyviä kiinniottajia ja kovia lyöjiä, kehui Harri Lehto.

- Australiassahan pelataan omaa sisäistä sarjaa usean joukkueen voimin. Pelaajista löytyy niin suomalaislähtöisiä siirtolaisia kuin ihan umpiaustralialaisiakin.

Harri Lehtoa ilahdutti kisoissa erityisesti se, että kisoja katsomaan saapui Australiassa asuvia suomalaisia pitkienkin matkojen päästä.

Suomi erityisesti taktinen taitaja

Muihin joukkueisiin verrattuna Suomen taso on edelleen korkea. Suurimmat erot Lehdon mukaan tulevat ulkopelissä, liikkumisessa ja sijoittumisessa.

- Ja erityisesti Suomen tasoero näkyy taktisessa osaamisessa.

Harri Lehto tuomaroi turnauksessa kaikissa sarjoissa. Hänen mukaansa muiden maiden sääntötuntemus on Suomen luokkaa eikä mitään sääntövariaatioita tai muutoksia ollut havaittavissa.

- Kaikki sujui hyvin. Pelit pelattiin nurmikentällä, mutta ainoa erikoisuus olivat rajat. Niitä ei oltu suomalaiseen tapaan vedetty kalkilla vaan punaisella maalilla. Mutta nekin oli tehty täydellisillä suomalaisilla mittasuhteilla.

Alustavan sopimuksen mukaan seuraavat pesäpallon MM-kisat pelataan kolmen vuoden kuluttua Sveitsissä. Harri Lehto ei pidä ollenkaan mahdottomana ideana, että lähtisi tuomaroimaan myös sinne.

- Kokemus oli sen verran mielenkiintoinen, että saatan vaikka lähteäkin.