Uuden tekniikan kosketusnäyttöä voi painella vaikka hanskat kädessä

Suomalaisinnovaation ydin on uudenlainen valmistustekniikka. Kosketuspanellin toiminta perustuu samaan ilmiöön, millä valokuitu toimii.

tekniikka
kosketusnäyttö
Näyttö taipuu muotoon.VTT

Näytön suojamuovi toimii valon johtimena. Nykyiset näytöt käyttävät sähkövarausta. VTT:n ja TactoTekin kehittämä uudenlainen valmistusteknologia voi lähitulevaisuudessa muuttaa maailman kosketuspaneelimarkkinat.

Uudessa tekniikassa yhdistyvät sekä painettu- että perinteinen elektroniikka ja ruiskuvalu siten, että elektroniikka upotetaan kokonaan muovielementin sisään.

Taipuu muotoon

- Etuja kuluttajalle ovat erityisesti kosketuspaneelien kestävyys, edullisuus ja muotoiltavuus. Esimerkiksi kaarevuus on hyvä etu joissakin erityislaitteissa, kuten autojen näytöissä, joissa se vähentää heijastuksia, kertoo teknologiajohtaja Antti Keränen TactoTek Oy:stä.

Uudenlainen kosketuspaneeli voi olla myös osa laitekuorta. Näin elektroniikkaa ja toiminnallisuutta voidaan siirtää kuorirakenteen sisään, jolloin elektroniikka on paremmin suojassa ja toisaalta vapauttaa tilaa muualta laitteesta.

Uuteen Jollaan?

TactoTek käy parhaillaan neuvotteluja alan johtavien matkapuhelinvalmistajien kanssa. Yhtiö on keskustellut yhteistyöstä myös eurooppalaisten ajoneuvo- ja työkonevalmistajien kanssa.

Teknologia on nyt tuotekehitysvaiheessa. Massatuotanto on mahdollista noin vuoden kuluessa.

- Pyrimme siihen, että yrityksen suunnittelu ja pilottilinjat olisivat Suomessa, mutta massavalmistus maailmalla. Markkinat määräävät, mutta jos tarvitaan erikoislaite, ja johon liittyy hyvin vaativaa valmistusta, niin mahdollista toki on, että sellaisia voisi valmistaa myös Suomessa, pohtii Keränen.

Entä onko paljon puhutun Jolla-puhelimen kosketusnäyttö uutta valotekniikkaa?

- Ei, vastaa Keränen napakasti , mutta hymyilee perään, ja toteaa, että eiköhän se sinne viedä!

Maailmassa myydään miljardi näyttöpaneelia vuodessa. Voimakkaassa kasvussa olevat kosketusteknologiamarkkinat mahdollistavat siten merkittävän liikevaihdon.

Korjaus 25.10. kello 12 viimeinen kappale: Maailmassa myydään miljardi näyttöpaneelia, kun aiemmin luki kaksi miljardia.