1. yle.fi
  2. Uutiset

Lutikoista on tulossa pysyvä riesa

Lutikat eli seinäluteet ovat levinneet matkustelun myötä jopa tavallisiin koteihin. Tuholaistorjujien lutikkakeikat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina. Suomeen on syntynyt pysyviä lutikkakantoja, joita on vaikea tuhota.

Kotimaan uutiset
Tuholaistorjuja suihkuttaa myrkkyä seinään
Juha Korhonen / Yle

Siellä missä on ihminen, sinne myös lutikat hakeutuvat. Pieniä verenimijöitä on alkanut löytyä viime vuosina keiden tahansa kodeista.

- Yrityksemme on toiminut yli 20 vuotta, ja vielä 2000-luvun alussa vuosittain oli 15 - 20 keikkaa. Nyt meidän yritys tekee noin 1 100 lutikkakeikkaa vuodessa, sanoo tuholaistorjuntayrittäjä Taisto Eronen.

Lutikoita on ilmaantunut sitä mukaa, kun matkustelu on lisääntynyt. Lutikat kulkeutuvat matkalaukkujen mukana ja ne asettuvat mieluiten sinne, missä on verta tarjolla.

Me olemme nähneet tästä asiasta vasta jäävuoren huipun.

Taisto Eronen

- Niitä on ollut hotelleissa ja kaikenlaisissa majoituspaikoissa. Nyt niitä on alkanut olla ihan suomalaisissa kerrostaloissa, rivitaloissa ja omakotitaloissa, Taisto Eronen kertoo.

Lutikkalöydöt nolottavat

Lutikoita pilkistelee nykyään niin sotkuisista kämpistä kuin putipuhtaista mummonmökeistä. Silti lutikkalöydyt nolottavat asukkaita. Suomen Kiinteistöliitto saa puheluita torakoista ja lutikoista vielä maltillisesti.

- Eniten kysymykset liittyvät siihen, miten ne saadaan asunnosta pois. Kerromme, että jos ne ovat tulleet asuntoon rakenteiden kautta ja pääsevät leviämään huoneistosta toiseen, on tärkeää ilmoittaa taloyhtiölle, jotta isännöitsijä ja taloyhtiö tietävät ongelmasta, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Tiina Hallberg.

Tuholaistorjujan keinot ovat koetuksella, koska lutikat kestävät yhä voimakkaampia myrkkyjä. Lutikkaongelmaa ei siis saada kuriin ainakaan lähiaikoina.

- Me olemme nähneet tästä asiasta vasta jäävuoren huipun. Se, mitä tulee, on vielä pinnan alla, tuholaistorjuntayrittäjä Taisto Eronen sanoo.

Lue seuraavaksi