Hyppää sisältöön

Taideyliopiston rehtori Ruotsista

Uuden Taideyliopiston rehtoriksi on valittu Tiina Rosenberg (s. 1958) Tukholman yliopistosta. Hän työskentelee siellä teatteritieteen professorina. Valinta oli yksimielinen.

Tiina Rosenberg Kuva: Eva Dalin

Helsingissä syntynyt ja kasvanut Tiina Rosenberg on toiminut aiemmin muun muassa opintorehtorina ja sukupuolentutkimuksen professorina Tukholmassa, professorina ja laitosjohtajana Lundin yliopistossa, Tukholman yliopiston elokuvatieteen laitoksen johtajana sekä teatteritieteen yliopistonlehtorina Tukholman yliopistossa. Hän väitteli teatteritieteen tohtoriksi vuonna 1993 Tukholman yliopistosta.

Tiina Rosenbergin tutkijanura on kansainvälisesti merkittävä. Sen lisäksi hänet tunnetaan aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana ja kirjoittajana.

Ensi vuoden alussa toimintansa aloittava Taideyliopisto kokoaa yhteen musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin. Yliopistossa on yhteinen johto ja hallitus sekä strateginen päätöksenteko.

Uudessa yliopistossa Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu jatkavat erillisinä yksikköinä nykyisissä tiloissaan.

Taideyliopisto syntyi, kun Suomen kolme pienintä yliopistoa: Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu päättivät yhdistyä viime vuoden marraskuussa.

Uudessa yliopistossa on 2000 opiskelijaa ja 600 henkilötyövuotta.

Suomeen on yritetty perustaa uusi taideyliopisto 90-luvun alusta lähtien.

Rosenberg aloittaa uudessa tehtävässään 1.1.2013.