Lasten lihavuus on uhka huomisen kansanterveydelle

Jo vuosittain lapsilla todetaan heille epätyypillistä aikuistyypin diabetestä. Elintasosairauksien nitistämiseen eivät kuitenkaan riitä yksin terveydenhuollon keinot. Lastentautien asiantuntija perää laajempaa rintamaa tautitaakkaa suitsimaan.

terveys
Tippaletku lapsen kädessä
Yle

Uhka huomisen kansanterveydelle piilee elintasosairauksissa. Lasten lihavuus ja sen mukanaan tuomat sairaudet ovat lisääntyneet rajusti – noin viidennes lapsista ja nuorista on ylipainoisia. Esimerkiksi Kuopiossa todetaan vuosittain noin yhdellä lapsella lapsuusiälle hyvin epätyypillinen aikuistyypin diabetes.

Tämän päivän lapset ovat huomisen aikuisia ja he kantavat lapsena oppimiaan terveystottumuksia sitkeästi mukanaan. Kuopion yliopistollisen sairaalan lastentautien ylilääkäri Jarmo Jääskeläisen mukaan lasten lihavuus ja liikkumattomuus ovat uhka kansanterveydelle.

- Jos ajatellaan, että muuten meillä on keinoja hoitaa lapsia, diagnosoida sairauksia ja jopa parantaa pysyvästi, niin tämmöiset lihavuus ja liikkumattomuus ovat iso uhka, jotka voivat heikentää kokonaistulosta, Jääskeläinen toteaa.

Lastentautien asiantuntijan mukaan terveydenhuollon keinot ovat rajalliset elintasosairauksien nitistämiseksi. Jääskeläinen perää laajempaa rintamaa tämän päivän tautitaakkaa suitsimaan terveydenhuollon rinnalle.

- Tää on koko yhteiskunnan asia lähtien aina elintarviketeollisuudesta, kaupoista ja vapaa-ajanharrasteista, meidän tavoista ja tottumuksista - tämä on meidän kaikkien yhteinen asia, Jääskeläinen summaa.

Maailman terveimmät lapset

Vanha väite, että Suomessa on maailman terveimmät lapset pitää Jääskeläisen mukaan edelleen paikkansa. Imeväiskuolleisuus on Suomessa hyvin alhainen ja hoitotulokset ovat erinomaiset monissa vaikeissakin sairauksissa.

- Esimerkiksi lasten syövistä paranee yli 80 prosenttia. Hyvin moni sairaus pystytään pysyvästi parantamaan. Ja sitten sairaudet, joita ei pystytä parantamaan, niin niiden hoitomahdollisuudet ovat parantuneet viime vuosina merkittävästi, Jääskeläinen kertoo.

Ongelma tulee, jos hyvin suuri osa väestöstä kieltäytyy rokotuksista.

Jarmo Jääskeläinen

Lastentautien kirjo elää ajassa. Aiemmin hyvin yleisten tartuntatautien taltuttajana rokotusten merkitys on ollut suuri – niiden turvin on pystytty käytännössä hävittämään sairauksia.

Suomessa rokotuskattavuus on maailman huippuluokkaa. Jääskeläisen mukaan rokotuskattavuus on myös monen rokottamattoman lapsen turva.

- Ongelma tulee, jos hyvin suuri osa väestöstä kieltäytyy rokotuksista. Sen jälkeen viruksia alkaa pyöriä ympäristössä ja sitten rokottamattomien riski saada usein vaikea infektio lisääntyy rajusti, Jääskeläinen toteaa.

Tänä vuonna vietetään lastentautien tutkimuksen 50-vuotisjuhlaa.