Helsinki uhkaa keikkajärjestäjää järeillä aseilla ylipitkien konserttien vuoksi

Helsingin ympäristökeskuksen mukaan tapahtumajärjestäjä Live Nationin on jatkossa noudatettava annettuja määräyksiä tai keskus harkitsee yöaikaan jatkuvien konserttien kieltämistä.

Kuva: Tuomas Keränen / Yle

Helsingin ympäristökeskus uhkaa keikkajärjestäjä Live Nationia järeillä toimilla ylipitkiksi venyneiden keikkojen vuoksi. Ympäristökeskus on antanut tapahtumajärjestäjälle kehotuksen, kertoo Helsingin vs. johtava ympäristötarkastaja Hannu Arovaara.

– Kehotuksella pyritään siihen, että jatkossa pidettäisiin huoli siitä, että konsertit päättyvät silloin kun on vaadittu. Näissä tapauksissa ylitykset ovat olleet merkittäviä meluilmoituksiin nähden.

Live Nation on järjestänyt loppukesällä Helsingissä vierailleiden Madonnan ja Bruce Springsteenin keikat. Esimerkiksi Springsteen veti Helsingin Olympiastadionilla ennätyspitkän keikan ja ylitti hänelle myönnetyn soittoajan. Springsteenin annettiin kuitenkin jatkaa konserttiaan loppuun asti.

Molemmat konsertit loppuivat puolen yön jälkeen, vaikka määräaika oli kello 23.

– Toinen näistä konserteista oli vielä sunnuntai-iltana ja jatkui siis maanantain puolelle, eivätkä ihmiset päässeet nukkumaan. Se häiritsi aika monenkin ihmisen yöunta ja me yritämme huolehtia siitä, ettei konserttipaikkojen lähellä asuville tule kohtuutonta häiriötä, ympäristötarkastaja huomauttaa.

Hänen mukaansa konserteista ei kuitenkaan tullut kovin paljoa valituksia, vaikka yhteydenottoja jonkin verran olikin.

Jos aikataulut eivät pidä, keikat loppuvat

Näiden kahden konsertin lisäksi ympäristökeskus huomauttaa kahdesta muusta tapahtumasta: Rihannan vuosi sitten elokuussa järjestetystä Hietalahden konsertista sekä Metallican kesäkuisesta Kalasataman keikasta.

Live Nationin puolustautuu kertoneensa artisteille ja heidän organisaatioilleen sallitut aikarajat, mutta he eivät ole niitä noudattaneet.

Ympäristökeskus vaatii konserttijärjestäjältä selkeitä toimia, jotta jatkossa ylitykset vältetään. Mikäli vakuuttavia keinoja ei voida esittää, ympäristökeskus harkitsee yöaikaan jatkuvien konserttien kieltämistä.

– Tässä on ollut näitä ylityksiä useampiakin eivätkä ne voi jatkua. Kyllä päätöksiä on noudatettava, Arovaara summaa.

Melu puhuttaa aina

Helsinki haluaa tapahtumia keskustaan ja on linjannut sen myös tavoitteisiinsa. Melurajoista on kuitenkin jatkuvasti kiistaa tapahtumien järjestäjien kanssa ja osin kaupunkilaistenkin kanssa.

Vs. ympäristötarkastaja Hannu Arovaara ei näe melurajojen ja tapahtumatavoitteiden välillä ristiriitaa.

– Kaupunki haluaa tietenkin tapahtumia eikä siinä mitään kunhan pidetään kiinni näistä pelisäännöistä, ja turvataan myös niille ihmisille rauha, jotka asuvat paikoilla, jonne tapahtumat keskittyy. Tämä on tämmöistä sovittelua, jossa erilaisia näkökulmia pyritään ottaa huomioon.

Lontoossa Bruce Springsteenin pitkäksi venähtänyt konsertti loppui lopulta, kun sähköt katkaistiin. Arovaara ei aivan näin kovia keinoja ainakaan heti käyttäisi.

– Pitäisi saada artistit ymmärtämään ne esiintymisrajat. Sähköjen katkaiseminen kuulostaa aika äärimmäiseltä toimenpiteeltä, mutta jos järjestäjä ei saa muuten konserttia keskeytymään, niin kai sekin yksi keino on.