Maatalousyrittäjien jaksamiseen halutaan kiinnittää huomiota

Maatiloilla joudutaan usein taistelemaan muun muassa luonnonilmiöitä vastaan ja henkinen kantti voi joutua kovalle koetukselle. Myös monimutkainen tukiviidakko ja paperisota saattavat rasittaa maatalousyrittäjän voimavaroja. Varhainen puuttuminen voi estää jopa pahoilta tragedioilta.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Maatalousyrittäjiä ovat viimeisen vuoden aikana koetelleen muun muassa talvimyrskyt, kevättulvat, kylmä kesä ja lopulta vielä syystulvat. Siinä on koettelemusta kerrakseen ja kaikki näkyy jollain tavalla myös tilipussissa.

- Tämä syksy teetti sen, että täytyi ostaa puimuri. Ennen käytimme puinnissa ulkopuolista yrittäjää. Ilmeisesti emme olisi vieläkään puineet, jos emme olisi hankkinut omaa puimuria. Se oli iso hankinta, vaikka löysimmekin hyvän käytetyn, sanoo maatilan emäntä Anneli Kujansuu Jämijärveltä. 

Henkisen kantin kestämisellä suuri merkitys

Porissa keskusteltiin tänään maatalousyrittäjien henkisestä kestävyydestä. Luonnonilmiöt ja esimerkiksi monet byrokratiaan liittyvät toimenpiteet voivat kuormittaa maatalousyrittäjää niin paljon, että tilanne ei pysy enää hallinnassa. Pahimmillaan tällainen tilanne voi johtaa jopa pahoihin murhenäytelmiin.

- Voivat johtaa, koska siellä voi olla umpikuja takana, sanoo psykologi Pirkko Lahti. - Perhe voi olla vähän eristäytynyt ja keinot miten selvitään, eivät ole tiedossa.

Ongelmiin on puututtava

Tarkoituksena on se, että maatalousyrittäjät ja kaikki heidän kanssaan tavalla tai toisella yhteistyötä tekevät muut tahot kiinnittäisivät mahdollisiin ongelmiin huomiota niin pian kuin suinkin. Ja paitsi kiinnittäisivät huomiota, myös puuttuisivat asiaan.

- Aina ajatellaan, että jonkun pitää siihen puuttua, mutta ei ehkä minun. Eli me yritämme rohkaista sitä, että ihmiset ottaisivat moraalisen kopin ja lähtisivät auttamaan yrittäjiä.

Aiheesta puhutaan Melan eli Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ja MTK:n vetämänä. Porissa pidetty tilaisuus oli järjestyksessään neljäs ja ensi kesään mennessä kiertue on käynyt kaikissa maakunnissa. Anneli Kujansuu Jämijärveltä on päivän antiin tyytyväinen.

- Tämä antaa ihmisille vahvuuksia nähdä asioita ja samalla selviää verkostot mihin voi olla yhteydessä, Kujansuu sanoo.