Yhä useamman nettishoppailijan asioitava pian tullin kanssa

Tullin toiminta on monelle nettikauppojen asiakkaalle mysteeri: Jääkö paketti tulliin? Tuleeko mätkyt vai eikö? Yle Uutiset selvitti tullin maksujen määräytymistä. Vielä tämän vuoden aikana alle 43,47 euron ostokset juuttuvat harvoin tulliin alkuperämaasta riippumatta. Ensi vuonna alaraja puolittuu.

Kotimaa
Suosituimpien tuotteiden maahantuontiverot EU:n ulkopuolisesta maasta, jonka kanssa ei ole tullietuussopimusta.
Tulli ja Ylen Uutisgrafiikka

Ulkomaisista nettikaupoista tilaaminen on luultua helpompaa. Käytännössä tulliselvitysten tekeminen ei vaadi kuluttajalta aktiivisuutta etukäteen. Posti pyytää tulliviranomaisen puolesta selvitystä ulkomailta tilatusta tavarasta, jos se sellaista tarvitsee.

- Itella lajittelee varastossaan ulkomailta tulevat nettikauppatilaukset ja lähettää vastaanottajalle saapumisilmoituksen mukana tiedon, jos lähetys on tulliselvitettävä, kuvailee Raili Sonninen-Korhonen Tullihallituksesta.

Viime vuoden keväästä lähtien tulliselvityksen on voinut tehdä tullin verkkopalvelussa (siirryt toiseen palveluun). Tullausta varten vastaanottaja tarvitsee postin tai kuljetusyhtiön saapumisilmoituksen sekä kauppalaskun tai tilausvahvistuksen.

- Kun tulliselvitys on tehty ja mahdolliset tullimaksut maksettu, lähettää Itella lähetyksen vastaanottajalle tai lähimpään pakettien noutopisteeseen, selventää Sonninen-Korhonen.

Helpointa on tehdä nettiostokset EU-maista

Toisesta EU-maasta Suomeen ostetusta tavarasta ei tarvitse maksaa tullia. EU:n sisäisessä nettikaupassa arvonlisäveron tilittämisen hoitaa lähes aina myyjä. Siksi toisesta EU-maasta tilaaminen on kuluttajalle helpointa.

Tulli sekaantuu ainoastaan valmisteveron alaisten alkoholin, virvoitusjuomien ja tupakkatuotteiden sekä lääkkeiden tilauksiin. Nuuskan tilaaminen netistä on laitonta.

EU-veroalueen ulkopuolisesta EU:sta, kuten vaikkapa Ahvenanmaalta, Kanarian saarilta tai Jerseyn saarelta tilattavat tavarat on selvitettävä tullille ja niistä on maksettava arvonlisävero ja valmistevero, jos jompikumpi veroista ylittää kannettavan veron alarajan. Verojen alarajat ovat 10 euroa vielä vuoden 2012 loppuun asti.

Käytännössä arvonlisäveroa pitää maksaa tullille tuotteista, joiden arvonlisäveroprosentti on 23, kun tuotteen ja postimaksun yhteenlaskettu arvo ylittää 43,47 euroa. Sen sijaan esimerkiksi kirjoja, joiden ALV on 9 prosenttia, voi tilata 111 eurolla ennen kuin 10 euron arvonlisävero ylittyy.

Vuoden vaihteen jälkeen kaikista EU-veroalueen ulkopuolelta tulevista tilauksista pitää maksaa arvonlisäveroa, mikäli tilauksen arvo on yli 22 euroa. Kirjojen osalta veroa on maksettava jo 50 euroa maksavista tilauksista.

Tullietuussopimusmaiden käytännöt vaihtelevat

EU:lla on erilaisia tullietuussopimuksiayli 170 maan kanssa. Näissä maissa valmistetuilla ja näistä maista tilattavilla tuotteilla tulli voi olla alempi tai tavara voi olla tulliton. Osa sopimuksista koskee vain tiettyjä tuotteita.

Euroopan komission sivulta (siirryt toiseen palveluun) voi tarkistaa maa- ja tuotekohtaiset tullimaksut.

Kannettavan veron alaraja koskee myös tullietuussopimusmaita. Alarajat ovat 10 euroa vielä vuoden 2012 loppuun asti. Ensi vuoden alusta lähtien yli 22 euron arvoisista tilauksista tullietuussopimusmaista, pitää maksaa arvonlisäveroa tullille.

Muistakin maista alle 43 euron tilaukset vaivattomasti vielä tämän vuoden ajan

EU:lla ei ole tullietuussopimuksia ainakaan USA:n, Korean, Japanin tai Singaporen kanssa.

Silti näistä maista alle 150 euron lähetykset yksityishenkilöille omaan käyttöön ovat tuontitullittomia. Jos tilauksesi nettikaupasta on lähetyskuluineen alle 150 euroa, ei sinun tarvitse maksaa tullia. Tullittomuus ei kuitenkaan koske alkoholituotteita, tupakkatuotteita, lääkkeitä eikä hajuvesiä.

Tullin lisäksi maksettavaksi voi tulla arvonlisävero tai valmistevero. Valmisteveroa täytyy maksaa alkoholista, tupakkatuotteista ja virvoitusjuomista.

Arvonlisäveroa pitää maksaa tulliviranomaiselle, jos perittävän arvonlisäveron määrä ylittää 10 euroa. Käytännössä näin käy niillä tuotteilla, joiden arvonlisäveroprosentti on 23, kun tuotteen yhteenlaskettu arvo ja postimaksu ylittävät 43,47 euroa. Sen sijaan esimerkiksi kirjoja, joiden ALV on 9 prosenttia, voi tilata 111 eurolla ennen kuin 10 euron arvonlisävero ylittyy.

Ensi vuoden alusta tulliviranomainen alkaa laskuttaa ulkomaisia nettiostoksia tekeviltä viisi euroa ylittävän arvonlisäveron. Tämän jälkeen yli 22 euron arvoisista EU:n veroalueen ulkopuolelta tulevista tilauksista pitää tehdä tulliselvitys ja maksaa tullille arvonlisäveroa. Kirjoista verottoman tilauksen raja on 50 euroa.