1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kunnilla uusia työkaluja korkojen nousun varalle

Velkaisten kuntien tapa varautua korkoheilahteluihin on monipuolistunut. Kunnat ovat ottaneet käyttöön erilaisia keinoja korkoriskiltä suojautumiseen.

Kuva: Yle

Kunnat velkaantuvat kovaa tahtia ja Euroopan velkakriisi pelottaa. Nyt kun korot ovat alhaalla ei tilanne ole paha, mutta kun korot lähtevät nousuun, alkaa kunnissa puntti tutista.

Viime vuosien korkoheilahteluita ei minkään kunnan taloudenpito kestä, kertoo Hämeenlinnan kaupungin talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalo.

- Hämeenlinnan kaupungilla on aika perinteisiä korkosuojauksia. Osa lainoista on suojattu voi sanoa kiinteään korkotasoon.

Forssan kaupungilla on lainaa hieman alle 30 miljoonaa euroa. Seuraavien kolmen vuoden aikana kaupungissa on tulossa noin 35 miljoonan euron investointiohjelma, joten lainataakkakin tulee kasvamaan.  Siksi korkoriskiä on haluttu hajauttaa ja ottaa käyttöön uutena keinona korkojohdannaiset, kertoo Forssan kaupungin talousjohtaja Leena Järvenpää.

- Se ei ole kiinni yhdessä tietyssä lainassa vaan voidaan suojata lainasalkkua. Ja se rahoittaja - pankki, laitos voi olla eri kuin lainanantaja; koettiin että se on joustavampi.

Toisaalta korkojohdannaisissa kaupunki ottaa suuremman riskin, vaikka upporikasta tai rutiköyhää ei kuntalaisen velkataakalla uskalletakaan leikkiä.

- Meillä valtuusto selkeästi rajannut että johdannaisia voidaan käyttää vain korkoriskien hallintaan ja meillä hallitus on päättänyt ne rajat minkä välyksissä operoidaan. sen lisäksi käytämme ulkopuolista apua, että me ei vedetä nenästä, kertoo Järvenpää.

Monimutkaisilla rahoitusmarkkinoilla operoiminen vaatii erityisosaamista, jota kunnissa ei ole. Veronmaksajan onneksi apua ostetaan.

- Osaamisessa on puutteita, se täytyy myöntää. Sen tähden meillä on ihan jatkuva sopimus asiantuntijanorganisaation kanssa, joka tekee ihan työkseen näitä asioita kunnille. 

- Aivan suoraan voi kyllä sanoa, että asiantuntemus ei riitä. Hämeenlinnassakin on jo monta vuotta ostettu lainasalkun analyysipalvelua ja se  on meille hyvä keskustelukumppani.  Kyllä tässä asiantuntemusta apuna tarvitaan, sanoo Hämeenlinnan talous- ja hallitojohtaja Ismo Uusitalo. .