Tuomiokapituli puuttui Kankaanpään seurakunnan riitoihin

Tuomiokapituli toteaa, että jos Niinisalon entisessä seurakuntatilassa järjestettyjä ehtoollisia halutaan jatkaa säännöllisesti, tilojen omistajan on haettava ehtoollisille lupa. Samalla Kankaanpään seurakunnan osapuolia kehotetaan sovun etsimiseen.

Kotimaa
Kankaanpään seurakuntakeskus.
Tapio Termonen / Yle

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on puuttunut Niinisalon entisen seurakuntakodin toimintaan.

Kapituli antoi iltapäivällä ratkaisun Kankaanpään seurakunnan luottamuselinten useiden jäsenten tekemään kanteluun, joka koski seurakunnan myymässä Niinisalon seurakuntakodissa järjestettyjä tilaisuuksia.

Kantelun allekirjoittajien joukossa on muun muassa eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps.). Myös kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja olivat allekirjoittamassa kantelua.

Kankaanpään seurakunnan vanhoilliset ovat järjestäneet Niinisalossa muun muassa ehtoollisia kirkkoherra Keijo Rainerman suojeluksessa, vaikka seurakuntaneuvostossa enemmistönä olevat uudistusmieliset - eli kirkon virallisen pappeuslinjan kannattajat - eivät hyväksy Niinisalossa järjestettyä rinnakkaistoimintaa. Tilat eivät ole enää seurakunnan vaan yksityisen omistajan hallussa.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli vaatii nyt kiistan osapuolia etsimään yhteyttä. Ratkaisussaan kapituli sanoo, että kantelu ei kuitenkaan anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Myönnytys uudistusmielisille

Niinisalon seurakuntakodissa eli toimintakeskuksessa pidettävien tilaisuuksien järjestäjiä kehotetaan hakemaan lupa ehtoollisille. Niitä ei voi säännöllisesti järjestää pelkästään kirkkoherran luvalla, tuomiokapituli toteaa.

Tuomikapituli toteaa, että kirkkoherra Keijo Rainerman täytyisi toimia niin, että hän ei hajota seurakunnan jumalanpalveluselämää. Tuomiokapituli pitää Kankaanpään seurakunnan sisäisiä jännitteitä erittäin valitettavina ja toivoo niiden lientyvän.

Tuomiokapitulin ratkaisu on myönnytys seurakuntavaltuuston uudistusmielisille, mutta todennäköisesti se ei ratkaise Kankaanpään seurakunnan sisäisiä kiistoja. Seurakuntalaisten enemmistö antoi viime kirkkovaaleissa valtakirjan uudistusmielisille, mutta naispappeuden vastustajilla on edelleen vankka asema.

Seurakunnan sisäiset kiistat ovat nousseet useasti esille. Pahimmillaan kiistat ovat edenneet nyrkkien heilutteluksi. Seurakuntavaltuuston uudistusmielisissä piireissä odotetaan Yle Satakunnan tietojen mukaan jo aikaa, jolloin nykyinen kirkkoherra jää eläkkeelle. Se antaisi mahdollisuuden valita uuden kirkkoherran, joka tukisi kirkon virallista linjaa.