Oman tien kulkijalle kaikki on saavutettavissa

Elokuvaohjaaja Timo Vuorensola tietää miten mahdottomasta tehdään mahdollinen. Hänellä on tarjota muillekin kulttuurintekijöille vinkkejä siitä, miten päästä tavoitteeseen omia polkuja pitkin.

scifi
Timo Vuorensola

Kun Timo Vuorensolaa pyydettiin vuosia sitten näyttelemään nettilevitykseen tarkoitettuun Star Wreck -parodiaan, hän ei arvannut, että tie johtaisi lopulta Suomen ensimmäisen pitkän ja ulkomaista rahoitusta saaneen scifi-elokuvan ohjaamiseen.

Vuorensola päätyi ensin ohjaamaan Star Wreck -parodiaelokuvan, joka nousi netissä ja scifi-piireissä kulttimaineeseen. Sitten suunnitelmissa olikin toteuttaa pitkä science fiction -elokuva, jonka idean tiedettiin olevan niin vahva, että sillä pitäisi jo saada rahoitustakin.

Tuloksena oli Iron Sky, josta kohuttiin Suomessa julkistamisensa aikoihin paljon, ja joka sittemmin on levinnyt jo kymmeniin maihin. Se on melkoinen saavutus ohjaajalle, jolla ei ole elokuva-alan koulutusta eikä aikaisempaa ohjauskokemustakaan.

- Me emme uskoneet, että olisi mitään asiaa, mitä emme voisi tehdä, kuvailee Vuorensola Star Wreck-parodioita tehneen harrastelijaporukan intoa ja uskoa.

Todista selkärankasi muille - ja itsellesi

Vuorensolaa voi siis hyvin sanoa oman tiensä kulkijaksi. Häneltä riittää rohkaisun sanoja myös muille kulttuurintekijöille, jotka haluavat tehdä jotain ennennäkemätöntä. Uhrauksia täytyy olla valmis tekemään.

- Kukaan ei tule antamaan avaimia käteen ja sano, että lähde tekemään. Se pitää ensin repiä omasta selkänahasta, pitää olla valmis pistämään viisi vuotta omaa aikaa ilman palkkaa, Vuorensola painottaa.

Hänen mukaansa itsensä täysillä likoon pistäminen voi myös edesauttaa ulkopuolisen rahoituksen saamista.

Ei missään tapauksessa suostu myöntämään, että jotkut asiat ovat saavuttamattomissa.

Timo Vuorensola

- Mutta ensin pitää todistaa itsensä, ei pelkästään muille, vaan myös itselle, että minusta löytyy se selkäranka, Vuorensola tietää.

Sopivasti luovaa hulluutta

Kun kulttuurintekijä lähtee toteuttamaan täysin uudenlaisia ideoita, joita ulkopuoliset kummastelevat, on Vuorensolalla tarjota pari vinkkiä, jotka kannattaa muistaa.

- Ei missään tapauksessa suostu myöntämään, että jotkut asiat ovat saavuttamattomissa.

- Jos joskus tuntuu täysin mahdottomalta, niin täytyy löytää uusia keinoja päästä sen yli ja olla luova. Luova hulluus on sitä, että pienillä resursseilla toteutetaan sellaista, jonka ei pitäisi olla mahdollista, Vuorensola rohkaisee.