1. yle.fi
  2. Uutiset

Guatemala vauhdittaa turismia maailmanlopulla - maya-ryhmä paheksuu

Mayat syyttävät valtiota ja matkailuyrityksiä totuuden vääristelystä. Kulttuuriministeriö suunnittelee maailmanloppujuhlaa ja matkailuyritykset järjestävät teemamatkoja.

Ulkomaat

Keski-Amerikan Guatemalassa maya-intiaanit syyttävät maan hallintoa ja matkailuyrityksiä mayojen perimätiedon vääristelystä ja voiton tavoittelusta sen varjolla. Mayat arvostelevat valtion tavoittelevan taloudellista hyötyä mayojen kalenterin avulla. Kalenterin mukaan joulukuussa alkaa uusi ajanjakso. Useat tahot yrittävät lyödä rahoiksi sillä, että eräiden tulkintojen mukaan kalenteri ennustaa maailmanloppua.

- Vastustamme totuuden vääristelyä. Perinteitämme on hyväksikäytetty rahan tavoittelun vuoksi. Voiton tavoittelijat eivät kerro totuutta kalenteristamme, maya-järjestö Oxlaljuj Ajpopin johtaja Felipe Gómez sanoo.

Muun muassa useissa elokuvissa ja myös dokumenttifilmeissä on kohuttu maya-kalenterin mukaisesta maailmanlopusta, jonka olisi määrä tapahtua 21. joulukuuta 2012 eli vajaan kahden kuukauden kuluttua.

Maailmanlopun juhla ja teemamatkoja

Guatemalan kulttuuriministeriö suunnittelee maailmanlopun päivään liittyvää suurtapahtumaa maan pääkaupunkiin Guatemalaan. Tapahtumaan odotetaan saapuvan 90 000 ihmistä. Samaan aikaan matkailuyrittäjät järjestävät matkoja tuomiopäiväteemalla.

Felipe Gómez pyytää viranomaisia harkitsemaan juhlasuunnitelmia uudestaan.

- Se on näytös, joka on epäkunnioittava maya-kulttuuria kohtaan, hän arvioi.

Asiantuntijat korostavat, että maya-kalenterin mukaan päättymässä on ainoastaan ajanjakso, eikä kalenteri ennusta maailmanloppua.

- Uusi ajanjakso tarkoittaa suuria muutoksia, Oxlaljuj Ajpop -järjestö tarkentaa lausunnossaan.

Yli puolet Guatemalan liki 15 miljoonan ihmisen kansasta kuuluu alkuperäiskansoihin eli mayojen jälkeläisiin.

Mayojen kulttuuri kukoisti Keski-Amerikassa 200-luvulta 900-luvulle.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi