1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Petri Kejonen: Ottawan sopimus lisää asehankintoja

Jos joku luuli, että Suomen puolustusvoimat riisutaan aseista Ottawan sopimuksella, niin pieleen meni. Jalkaväkimiinoja korvataan 200 miljoonan euron aseohjelmalla. Mutta vieläkö tarvitaan satoja miljoonia uskottavuuteen?, kysyy Petri Kejonen blogissaan.

Petri Kejonen. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Jalkaväkimiinojen korvaamista esitellään uusimmassa Ruotuväki-lehdessä (RV 16/2012). Ottawan sopimuksen kieltämillä jalkaväkimiinoilla haluttiin vaikeuttaa muun muassa vihollisen mahdollisuutta tuhota panssarimiinoja. Puolustusvoimat on hankkinut raivaamisenestopanoksia. Panos räjähtää, jos miinaa yritetään siirtää. Panssarimiinan päälle on hankittu moniherätelaukaisimia. Niillä lisätään muun muassa miinan tuhovoimaa.

Kielletyillä jalkaväkimiinoilla pyrittiin ennakolta vaikeuttamaan vihollisen etenemistä. Vaikutusta korvataan nyt viuhkapanoksilla. Yhdessä panoksessa on 924 teräshaulia. Yksi räjähtävä viuhkapanos tuhoaa viiteenkymmeneen metriin, viisikymmentä metriä leveästi, kahden metrin korkeuteen.

Jalkaväkimiinojen menetettyä suorituskykyä korvataan myös israelilaisilla Orbiter II -minilennokeilla. Palestiinalaisalueilla testatut lennokit parantavat tilannekuvan rakentamista. Lisäksi hankitaan uutta tutkakalustoa, ilmasta maahan -ohjuksia, pimeänäkölaitteita ja raskaita kranaatinheittimiä.    

Kun jalkaväkimiinoista päätettiin luopua 2000-luvun alkupuoliskolla, arviot korvaavien järjestelmien hintalapusta vaihtelivat vajaasta 200 miljoonasta eurosta yli 800 miljoonaan euroon. Puolustusmateriaalin hinta on noussut kymmenessä vuodessa reilusti. Korvaavan suorituskyvyn hinta löytyi hintahaitarin edullisemmasta päästä. Uskottavaa vai sopivaa ?

Eli lisää on tulossa. Ottawan sopimus teki Suomesta taas kertaheitolla mielenkiintoisen ostajan asemarkkinoilla. Vai kostetaanko maailmalle Suomen torppaaminen turvaneuvostoasiassa. Liitytäänkin miinankieltosopimukseen vasta kun kaikki Suomen naapurivaltiotkin liittyvät.

Lennokit ja viuhkamiina ovat kuitenkin nappikauppaa siihen verrattuna mitä on edessä. Muutaman vuoden kuluttua pitää saada linjat selviksi; kuinka korvataan Hornetit? Jos vaikka 60 koneen sijasta hankitaan 50 hävittäjää - yksi kipale maksaa öpaut 300 - 400 miljoonaa. Saman verran kuin koko Ottawan sopimus.

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion Ajankohtaistoiminnan päällikkö