Näin voit nolata itsesi ja loukata muita maailmalla

Madventures-tv-sarjan reissaajat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff opastavat uudessa kirjassaan, miten selvitä nolostumatta kättelystä Uudessa-Guineassa, kuinka saada seuraa ja ilmaista alkoholia Venäjällä, sekä mitä vasen kämmen ja jalkapohjat merkitsevät Aasiassa.

Ulkomaat
Tuomas Milonoff  ja Riku Rantala
Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat reissanneet ympäri maailmaa ja tutustuneet koko joukkoon erilaisia kulttuureja. Nyt kaksikko on pannut kansien väliin ohjeet siitä, miten eri kulttuureissa olisi syytä toimia ja käyttäytyä.

Suositusta matkailuohjelma Madventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat kirjoittaneet uuden _Mad Manners - Seikkailijan etiketti _-kirjan.

Aamu-tv:ssä vierailleet reissaajat painottavat, että matkalle lähtiessä on todella tärkeätä perehtyä kohdemaan tapoihin ja kulttuuriin.

- Yksi hauska osa reissua on valmistautua siihen. Jos nyt tietää, että tammikuussa lähtee matkalle, kannattaa hankkia kirjoja maasta, fiilistellä katsoen maan elokuvia, lainata kirjastosta kohdemaan musiikkia ja tehdä sen kulttuurin ruokaa, neuvoo Rantala.

"Vasen käsi on hanurin pyyhkimiseen"

Uudessa kirjassaan miehet yrittävät neuvoa konkreettisesti, kuinka eri maissa ja kulttuureissa käyttäydytään.

- Esimerkiksi Aasiassa vasen käsi on tarkoitettu hanurin pyyhkimiseen, eikä sillä saa koskettaa muuta. Jalkapohjien näyttäminen on myös erittäin härskiä ja epäkohteliasta kaikkialla Aasiassa. Tällaisia virheitä tulee helposti tehtyä, jos ei ole perehtynyt kulttuuriin, Milonoff kertoo.

Aasiassa ei saa myöskään koskettaa lapsenkaan päätä, sillä päätä pidetään sielun satulana, johon ei saa kajota.

- Se ei ole hirveän vakavaa, jos toimii väärin. Mutta siitä ei seuraa hyvää, jos toisen kulttuurin tavat eivät kiinnosta, eikä niitä edes yritä noudattaa. Silloin ei tule hyvää reissuakaan, Rantala sanoo.

"Troikan muodostus testattu Venäjällä"

Kaksikon kirjassa maailma on jaettu kymmeneen kulttuurialueeseen.

- Jokaisesta alueesta käymme läpi esimerkiksi tervehtimisen, keskustelun, tabut, arvot ja juhlimisen, Rantala kertoo.

He ovat testanneet matkoillansa muun muassa troikan muodostamisen Venäjällä.

- Jos siellä tekee mieli vodkaa, mutta ei ole rahaa tai seuraa, voi mennä paikallisen viinakaupan eteen. Kun laittaa takin liepeelle kolme sormea merkitsevästi, se on merkki halusta muodostaa troikka. Toimii, Rantala vakuuttaa.

- Intiassa taas ei saa juoda samasta pullosta toisten kanssa niin, että huulet koskettavat pulloa. Silloin täytyy osata tehdä "hygieniahuikka", Milonoff vinkkaa.

Suomalainen kättely voi loukata

Maailmalla on myös paljon erilaisia kättelytyylejä.

Kättely voi kestää minuutteja ja sen aikana katsotaan toista.

Riku Rantala

- Meillä Suomessa tapana on kätellä hyvin äijämäisesti. Aasiassa kätellään hyvin löysästi, jopa lahnamaisesti, sillä ketään ei haluta loukata eikä satuttaa, Milonoff opettaa.

- Uudessa-Guineassa kätellään suomalaisen mielestä vaivaannuttavan pitkään. Kättely voi kestää minuutteja ja sen aikana katsotaan toista. Sellainen vaatii totuttelua meille, Rantala sanoo.

Miehet ovat nähneet maailmalla myös raakoja tapoja, kuten Beninissä lapsille tehdyt arpitatuoinnit.

- On paljon mielenkiintoisempaa yrittää ymmärtää erilaisia tapoja kuin tuomita ne heti suoralta kädeltä, Milonoff muistuttaa.