Kiinaa ärsyttänyt Tokion pormestari perustaa uuden puolueen

Tokion johtaja haluaa siirtyä kansalliseen politiikkaan. Kansallismielinen Shintaro Ishihara on ollut aktiivinen myös Kiinan ja Japanin välejä repivässä saarikiistassa. Kiinalaisalukset ovat jälleen tänään käyneet riitaa herättävällä alueella.

Tokion pormestari Shintaro Ishihara eroaa tehtävästään ja perustaa uuden puolueen. Hän kertoi asiasta tänään torstaina tiedotustilaisuudessa. Kansallismielinen Ishihara sai maailmanlaajuista huomiota aikeellaan ostaa kiistellyt Itä-Kiinan meren saaret Tokion metropolialueen omaisuudeksi.

80-vuotias Ishihara valittiin huhtikuussa neljännen kerran neljän vuoden kaudelle Tokion johtoon.

Japanin hallintoon kuuluvia saaria kutsutaan Japanissa Senkakuksi ja Kiinassa Diaoyuksi. Kiinan ja Japanin kiista Itä-Kiinan merellä sijaitsevista saarista on jatkunut vuosia.

Kiista puhkesi jälleen elo-syyskuussa. Tänään torstaina Japanin rannikkovartiosto raportoi neljän kiinalaisaluksen saapuneen kiistellyille vesille. Edellisen kerran kiinalaislaivoja kävi alueella lokakuun alussa.

Kiista sai aikaan aiemmin syksyllä kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia eri puolilla Kiinaa. Japanilaiset yritykset kärsivät boikoteista ja ilkivallasta.