1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvaistuintestissä annettiin kuusi hyvää yleisarvosanaa

- Trendi on ollut se, että istuimet ovat kehittyneet. Valmistajat reagoivat myös nopeasti testeihin, sanoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Autoliiton tuoreessa turvaistuintestissä jaettiin kuusi hyvää yleisarvosanaa ja kolme heikkoa. Muut arvosanat sijoittuivat näiden välille.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen tähdentää, että hyvien arvosanojen määrää tärkeämpää on se, että heikkoja arvosanoja tulisi mahdollisimman vähän.

- Trendi on ollut se, että istuimet ovat kehittyneet. Valmistajat seuraavat paljon testejä ja reagoivat myös nopeasti niihin, hän sanoo.

Heikon arvosanan saivat alle 13-kiloisten painoluokkaan kuuluva Bébécar Easymaxi EL ja Casualplay Baby Zero Plus + Isofix-telakka -istuin sekä alle 25-kiloisten painoluokkaan kuuluva Nania Trio Plus -istuin.

- Näistä Casualplay ja Nanio Trio Plus sai heikon arvosanan turvallisuuspuolen asioiden takia, kun taas Bébécar kemikaalikuormituksen takia, Tolvanen kertoo.

Testi toteutettiin eurooppalaisten autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä. Siinä kiinnitettiin huomiota turvaistuinten kolariturvallisuuteen, käytön helppouteen ja ergonomiaan, haitallisten kemikaalien määrään ja istuinten puhdistettavuuteen sekä viimeistelyyn. Testissä oli mukana 15 istuinta useasta eri painoluokasta.

Autoliitto huomauttaa, että lapsen on hyvä matkustaa mahdollisimman kauan selkä menosuuntaan, sillä tuolloin esimerkiksi niskan kuormitus etutörmäyksessä jää vähäiseksi. Kaikki erinomaisen arvosanan etutörmäyksestä saaneet istuimet olivat selkä menosuuntaan asennettavia ja kuuluivat 0-13 kg:n painoluokkaan.

Istuimia syytä käydä kokeilemassa

Autoliitto huomauttaa, että istuin ei ole turvallinen, jos se on asennettu väärin tai sen käytössä on muita virheitä. Tolvanen painottaa myös, että istuimia on syytä käydä kokeilemassa, mielellään lapsen kanssa.

- Erityisesti isofix-istuinten kanssa on tärkeää varmistaa, että kyseinen istuin on hyväksytty autoon, jossa sitä aiotaan käyttää.

Kaikki testatut istuimet on hyväksytty Euroopan markkinoille.