1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Polyamoristi ei tarvitse salarakkaita

Polyamoristi on henkilö, jolla voi olla yhtäaikaa useita rakkaus- tai seksisuhteita. Joensuulainen Ville asuu yhdessä avopuolisonsa kanssa, hänen lisäksi Villellä on tyttöystävä Hämeenlinnassa. Parasta tällaisessa suhteessa on rehellisyys ja avoimuus, sanoo Ville.

ilmiöt
Mies ja nainen suutelevat
YLE24, lähde: AP Graphics Bank

Polyamoria-sanassa yhdistyy kreikan kielen sana poly joka merkitsee "useaa" ja latinan kielen sana amor joka merkitsee "rakkautta". Polyamoristeilla on rinnakkain useampia rakkaus- tai seksisuhteita.

Joensuulainen 25-vuotias Ville on seurustellut avopuolisonsa kanssa kolme vuotta. Puolison lisäksi Villellä on tyttöystävä Hämeenlinnassa. Puolisolla ei ole tällä hetkellä muita kumppaneita, mutta hänkin on tapaillut muita miehiä, sanoo Ville. Polyamoristien ajatusmaailmaan Ville tutustui juuri avopuolisonsa kautta. Parasta on rehellisyys ja avoimmuus, sanoo Ville.

- Polyamoriassa parasta on rehellisyys ja avoimmuus, ei ole tarvetta piilotella tai salailla mitään asioita. Kaikki tietää mitä tapahtuu.

Mustasukkaisuuttakaan ei kielletä

Ensimmäisiä kysymyksiä, joita polyamoristeille esitetään, on mustasukkaisuus.

- Mustasukkaisuudesta ei välttämättä pidäkään pyrkiä eroon, mutta se pitää kanavoida toisin. Perinteisissä parisuhteissa mustasukkaisuus on sellainen koskematon möykky, josta ei puhuta, meidän suhteissa kaikki pahat fiilikset ja mustasukkaisuudet puhutaan auki. Niistä keskustellaan, toteaa Ville.

Kumppanien välistä vertailua Ville ei harrasta.

On hämmentävää, että ihminen pystyisi rakastamaan vain yhtä ihmistä

Ville

- Ei ole mitään järkeä vertailla kumppaneita, enhän vertaile esimerkiksi sisaruksia tai muita tuttaviakaan keskenään. Se ei olisi mitenkään reilua kumppaneita kohtaan.

Ei pidä sotkea parinvaihtobileisiin

Seksielämäänsä Ville on tyytyväinen, hän harrastaa seksiä molempien rakastettujensa kanssa. Polyamoristeja ei Villen mukaan pidä sotkea parinvaihtobileisiin, joissa lähinnä vain tyydytetään erilaisia seksifantasioita.

Polyamoristi pystyy rakastamaan täysillä useampaa ihmistä yhtä aikaa, sanoo Ville:

- Minusta se on hämmentävä ajatus, että ihminen pystyisi rakastamaan vain yhtä ihmistä. Ei rakkaus ole yksi köntti, jonka voi luovuttaa toiselle ihmiselle. Rakkauttahan jakaa myös ystävillen ja perheenjäsenilleen, miksi sitä ei voisi jakaa esimerkiksi kahdelle puolisolle.

Lasten hyvinvointi tärkeintä

Lasten hankkiminen ei tunnu Villen mielestä tällä hetkellä ajankohtaiselta, mutta lisää, että polyamoristit ovat varmasti yhtä hyviä vanhempia kuin muutkin.

- Tärkeintähän siinä on se, että lapsella on hyvä olla ja että lasta rakastetaan. Polyamoristit ovat varmasti yhtä hyviä vanhempia kuin muutkin.

Lue seuraavaksi