Koulusäästöt toivat kuoriperunat ja veivät pehmeän leivän

Kokkolan kaupungin tiukka säästökuuri näkyy koululaisten lautasella. Koulukeittiöissä vedetään vyö kireälle ja etsitään halvempia ruokia. Tosin annokseen käytettävästä 85 sentin hinnasta ei ole enää paljoa mistä tinkiä.

Keitetyt perunat
Kalle Niskala / YLE

Kuoritut perunat ovat kadonneet kokkolalaisten kouluruuasta. Myös pehmeää leipää on tarjolla entistä harvemmin. Kokkolan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Britt Granbacka arvioi, että loppuvuoden säästöt vaikuttavat tulevaisuudessa myös henkilöstöön ja hankintoihin. Päiväkodeissa syödään kuitenkin vielä valmiiksi kuorittua perunaa.

- En nyt ihan itkien lähtenyt talousjohtajan luota, kun kävin kysymässä, että mitä me tässä tehdään. Neuvottelimme säästökohteista, mutta ruokaa pitää olla. Totesimme, että ei sanota lapsille ja koululaisille, että pitää tuoda oma leipä ja maitopullo kouluun.

Tiukentunut tilanne johtuu kaupungin säästökuurista, jonka mukaan ruokapalveluista olisi säästettävä 70 000 euroa eli prosentin verran vuoden loppuun mennessä. Lisäksi ongelmia aiheuttaa elintarvikkeiden kallistuminen.

Kuoriperunoihin siirtymisen lisäksi Kokkolan koululaiset ovat saaneet ylimääräisen puuropäivän ja esimerkiksi laatikkoruoka on voinut vaihtua keittoon. Kouluruuan raaka-aineisiin ei ole aiemminkaan törsätty. Ala-astelaisen lounaan raaka-aineisiin on ollut käytettävissä 85 senttiä ja yläastelaiset ja lukiolaiset herkuttelevat hieman yli euron edestä.

- Kovin paljon ei voi enää säästää. Ruuan on oltava terveellistä, siinä oltava muun muassa tietyt kuitu-, suola- ja rasvaprosentit. Noudatamme valtion ravintoneuvoston suosituksia.