Historiallinen aloite vie turkistarhauskiellon eduskuntaan

Suomen historian ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn päätyvä kansalaisaloite keräsi taakseen yli 55 000 allekirjoittajaa. Sadat vapaaehtoiset ovat toukokuusta alkaen keränneet allekirjoituksia Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteeseen.

Kuva: Yle

Eläinsuojeluliitto Animalian, Luonto-Liiton, Oikeutta eläimille yhdistyksen ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton yhteisen Turkistarhaton Suomi -kampanjan tavoitteena on, että eduskunta kieltäisi turkistarhauksen Suomesta. Järjestöjen mukaan se on epäeettinen elinkeino.

Kampanja on tähän mennessä kerännyt tuekseen yli 55 000 allekirjoittajaa. Määrä tarkoittaa sitä, että siitä tulee Suomen historian ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn päätyvä kansalaisaloite.

- Käsillä on historiallinen hetki suomalaisessa demokratiassa. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat allekirjoituksillaan vaatineet, että turkistarhaus Suomessa päättyy. Nyt kansanedustajien ja puolueiden on nyt otettava tähän vaatimukseen kantaa, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Liki kaikki allekirjoitukset paperilla

Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyyn vaaditaan vähintään 50 000 allekirjoitusta. Parisataa vapaaehtoista ovat keränneet nimet pääosin paperilla yleisötilaisuuksissa ja kaduilla. Verkossa lokakuussa avautunut allekirjoitusmahdollisuus on kerännyt vasta yli 350 nimeä eli 99,4 prosenttia on kerätty paperille.

- Nettidemokratian aikoina kansalaisaloitteemme painoarvoa lisää se, että nimet on kerätty käsityönä papereilla, eli tapaamalla suomalaisia kaduilla ja toreilla sekä pyytämällä heidän tukeaan. Vapaaehtoisemme ovat käyneet viime kuukausina tuhansia keskusteluja turkistarhauksesta. Niiden viesti on ollut selvä: turkistarhaus on monen mielestä epäeettinen elinkeino, jota ei voi perustella rahalla, kertoo Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Turkistarhauksen kieltäminen vaikuttaisi etenkin pohjalaismaakunnissa. Elinkeinosta 90 prosenttia on keskittynyt Pohjanmaalle.

Allekirjoitusten kerääminen jatkuu vielä määräpäivään 13.11. saakka. Sen jälkeen se luovutetaan Väestörekisterikeskuksen hyväksymäksi, joka luovuttaa sen eduskunnalle, joka käsittelee sen oman työjärjestyksensä mukaisesti.