1. yle.fi
  2. Uutiset

Fennovoiman kaatuminen toisi Satakuntaan miljoonatappiot

Ydinvoimalaitosta suunnittelevan Fennovoiman osakkaina on myös useita satakuntalaisia yrityksiä. Muun muassa Rauma Energialla on hankkeessa noin 2 miljoonan euron sijoitus.

Fennovoima
Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala.
Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala.Fennovoima

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman mahdollinen kaatuminen toisi miljoonatappiot myös Satakuntaan. Fennovoiman osakkaina on muun muassa Boliden Harjavalta ja useita maakunnan sähköyhtiöitä.

Fennovoimasta on irtaantunut tänä vuonna useita osakkaita. Viimeksi ydinvoimayhtiön jätti siitä kolmasosan omistanut E.ON.

Rauma Energialla miljoonasijoitus

Yksi Fennovoiman osakkaista on Rauma Energia. Se omistaa 5 prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:stä, mikä puolestaan omistaa kaksi kolmasosaa Fennovoimasta. Toimitusjohtaja Marko Haapalan mukaan Rauma Energiassa ei ole suunnitelmia Fennovoiman jättämistä.

- Olemme hankkeessa mukana ainakin seuraavaan vaiheeseen, eli ensi kesääseen saakka, Haapala sanoo.

Haapala on toiveikas sen suhteen, että Pohjois-Pohjanmaalle suunniteltu ydinvoimalaitos toteutuu. Jos hanke kuitenkin kaatuu, olisi se Haapalan mukaan suuri takaisku Rauma Energialle.

- Hankkeeseen on mennyt tähän mennessä noin 2 miljoonaa euroa, Haapala sanoo.

Useita osakkaita Satakunnassa

Boliden Harjavallan omistusosuus SF:sta on 1 prosentti. Muita ydinvoimalahankkeen osakkaita Satakunnassa ovat muun muassa Kokemäen Sähkö, Köyliön-Säkylän Sähkö, Lammaisten Energia, Paneliankosken Voima, Rauma Energia ja Vatajankosken Sähkö.

Viime elokuussa muun muassa S-ryhmä ilmoitti jättävänsä hankkeen. Myös Lankosken Sähkö on jättänyt kyseisen hankkeen.

Lue seuraavaksi