1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. grillit

Letkunpuiston grilli suljetaan viikonloppuna

Oulussa Otto Karhin puiston reunalla sijaitseva Piccolo Grilli-Kioski lopetetaan lokakuun loppuun mennessä. Viimeiset annokset tarjoillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kulttimaineen saavuttaneen kioskin lähelle rakennetaan kesään mennessä uusi kahvila.

Piccolo Grilli-Kioski Oulun Otto Karhin puistossa Kuva: Tommi Forsman / Yle Oulu

Oulun keskustassa, Otto Karhin puiston reunalla on sijainnut grillikioski iät ja ajat. Eräs luku keskustan historiassa on päättymässä lokakuun viimeisenä lauantaiyönä. Osuuskauppa Arina lakkauttaa Piccolon ja rakentaa lähistölle uuden kahvila-paviljongin.

Monen yökyöpelin suosiossa ollut nakkikoppi on ehtinyt jo kypsään keski-ikään. Aikaisemmin palokunnan eli Letkun puistosa sijaitseva ruokapaikka ja kioski on saavuttanut vuosikymmenien aikana lähes kulttimaineen Oulun yöelämässä.

Grillillä jo 1980-luvulta saakka työskennellyt kioskipäällikkö Leena Laakko suhtautuu rakkaan työpaikan lakkauttamiseen tyynesti.

  • Fiilikset ovat ihan hyvät ja paikkaan liittyy paljon mukavia muistoja. Työvuosiin liittyy monenlaisia tapahtumia ja sattumuksia, koska olen ollut täällä jo niin kauan. Harvasen päivä sattuu jotakin pientä.Nämä muistot ovat kuitenkin pääosin hyviä. Ikäviä sattumuksia ei ole pahemmin ollut, Leena Laakko kertoo.

Ennen Rotuaarin rakentamista Otto Karhin puiston merkitys oli huomattavasti suurempi. Tuolloin kioski sijaitsi aivan kaupungin yöelämän sydämessä

- Kaupunki on muuttunut aikojen saatossa. Ennen Rotuaarin rakentamista Oulun keskusta sijaitsi enemmän tämän puiston ympärillä. Noihin aikoihin 70-80 -luvuilla väkeä ja nuorisoa oli puistossa pilvin pimein hengailemassa.

Pitkää pinnaa ja lukemattomia annoksia

Letkun grilli oli takavuosina nuorison suosittu tapaamispaikka, Leena Laakko muistelee.

- Tämä on ollut hyvin suosittu paikka. Asiakkaita riittää etenkin aamuyön tunteina ravintoloiden sulkeutuessa. Tässä työssä tärkeää on paineensietokyky ja pitkäpinnaisuus. Kiireisinä tunteina jonoa voi olla kymmeniä metrejä. En ole koskaan laskenut, mutta hirveän määrän ruoka-annoksia olen vuosien saatossa ehtinyt valmistamaan.

Piccolon sulkeutuessa nykyinen henkilökunta suuntaa uusiin tehtäviin Osuuskaupan palveluksessa. Leena Laakon omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvät. Kioskiveteraani tähyää jo tulevaisuuteen.

- Parasta työssäni ovat olleet nimenomaan asiakkaat. Kaikki päivät ovat melko erilaisia. Kioskin lopettamiseen ei omalta osaltani liity haikeutta. Aikansa kutakin. Seuraavaksi suuntaan uusiin haasteisiin. Piccolon aika on ohi, Leena Laakko kertoo.

_Tommi Forsman / _Yle Oulu