Demareiden kannatus sakannut kuntavaalien loppusuoralla

Kokoomus on pysynyt suosituimpana puolueena Yle Uutisten lokakuun kannatusmittauksessa. SDP:n kannatus on selvästi pudonnut ja keskusta on nousussa. Perussuomalaisille on yhä luvassa suuri kuntavaalivoitto, vaikka puolueen korkein kannatushuippu näyttäisi vähän taittuvan.

politiikka
Puoluekannatustilasto
Yle Grafiikka

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota (siirryt toiseen palveluun) varten yhteensä 3640 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 57,3 prosenttia vastanneista. Haastattelut tehtiin 1.-24.10.2012, ja mittauksen virhemarginaali on 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kokoomus keräsi 20,9 prosentin kannatuksen, SDP 18,5, keskusta 17,3 ja perussuomalaiset 15,3 prosenttia.

Syyskuun mittaukseen verrattuna keskustan kannatus on noussut 1,4 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannatus on pudonnut 1,9, SDP:n 1,4 ja kokoomuksen 0,6 prosenttiyksikköä.

Vihreille mitattiin 9,1 (nousua 0,2), vasemmistoliitolle 8,5 (nousua 0,7), kristillisdemokraateille tasan neljän (nousua 0,8) ja RKP:lle 3,9 (laskua 0,4) prosentin kannatus. Muille ryhmille kertyi nyt 2,5 prosentin kannatus, missä on nousua edellisestä mittauksesta 1,2 prosenttiyksikköä.

Viime kuntavaalien tulokseen verrattuna perussuomalaisten kannatus on noussut lähes kymmenen prosenttiyksikköä.

Keskusta, SDP ja kokoomus ovat tämän kannatusarvion mukaan kaikki kolme menettämässä kannatustaan viime kuntavaaleihin verrattuna lähes kolme prosenttiyksikköä.

Suuret muutokset mahdollisia

Lokakuun aikana perussuomalaisten kannatus on ollut loivassa laskussa. Kokoomuksen lukemia pudottaa lokakuun alun notkahdus.

Keskusta on kirinyt lokakuun puolivälin jälkeen ja samaan aikaan SDP on tullut alaspäin. Tutkimusjakson viimeisellä viikolla keskusta ohitti suosiossa SDP:n.

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta pitää viime viikkojen kannatusmuutoksia merkittävinä. Hän arvioi, että vaalitaistelun loppusuoralla puolueiden kannatuksessa voi tulla vielä suuriakin muutoksia.

- Tässä voi tapahtua vielä melkein mitä tahansa riippuen siitä, miten puolueet saavat aktivoitua omat kannattajansa äänestämään ja myös asiakysymysten perusteella voi vielä tapahtua muutoksia, Pajunen ennustaa.

Uusimmassa mittauksessa Pajusen mukaan erityisen yllättävää on, että perussuomalaisten ja SDP:n kannatus on laskussa yhtä aikaa.

Perussuomalaisten rynnistys neljän suurimman puolueen joukkoon on Pajusen mukaan selvästi lisännyt äänestäjien liikkumista puolueiden välillä. Perussuomalaisten kannattajissa on myös paljon epävarmoja äänestäjiä. Varmimpia äänestäjiä ovat kokoomuksen kannattajat.