D-vitamiinikohu pelottaa pienten lasten vanhempia

Osasta D-vitamiinivalmisteita ei löydy lainkaan D-vitamiinia, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira patistelee kuntia ja markkinoilta vedetään tuotteita pois. Kommentoijat kauhistelevat vitamiinikohua ja toivovat tarkkoja selvityksiä.

Kuva: Yle / Veli-Pekka Hämäläinen

Nimimerkki Mr. Mr tilaa tuotteensa netistä.

"Tilaan D-vitamiinini luotettavasta ulkomaisesta nettikaupasta. Siellä tuotteilla on parhaimmillaan satoja arvosteluja, joiden perusteella teen ostopäätökset. Apteekissa saa vain myyntipuheita, internetistä löytyy muiden kokemuksia."

"Erittäin paha juttu,asiaan korjaus pikaisesti!Tämä on laitonta valehtelua mistä valmistajat pitää saa oikeuteen.Vai annatteko jatkua?"

Nimimerkki Pettynyt isä on huolissaan lapsista.

"Tämähän on törkeää! Esimerkiksi neuvolat "määräävät" lapsille d-vitamiinia. Meillä on vanhemmalle annettu syntymästä asti jekovit-tippoja ja nuorimmalla (nyt 6kk vauva) alusta asti Devisol D3-tippoja oikein synnytyssairaalan määräämänä, 5 tippaa päivässä.."

Nimimerkki Jussi testaisi nyt paljon.

"Testauttakaa myös muut vitamiinilisät, yksittäiset ja monivitamiiniset.. niin nähdään paljonko niissäkin huijataan ja mitä lisää sitten kannattaisi ostaa, jos sellaista tarvii. Itseäni kiinnostaisi etenkin B1 (tiamiini) ja C (askorbiinihappo) määrät. Kaikkien silti pitäisi muistaa, että vitamiinilisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota."

Nimimerkki Deeveetäkö ihmettelee.

"Eipä näköjään ole kaupallisiin toimijoihin luottamista ja niin paljon kun on varoiteltu netti lääkkeistä ja vitamiineistä. Apteekkitavara onkin siis ehkä vieläkin huonompaa plasepoa! Ja terveydenhuoltoa pitäisi kuulemma yksityistää näiden huijjareiden käsiin. Myydään roskaa ja kierretään verot."

Nimimerkit Huijarit vastuuseen ei pidä huijauksista.

"Vai vielä mietitään, että tarttisko jottai tehdä! Tämä huijaus ei varmaan rajoitu pelkästään D-vitamiineihin, vaan sama homma koskee arvatenkin kaikkia vitamiinivalmisteita. Äkkiä kaikki valmisteet pistokokeisiin ja välittömästi julkaistaan tulokset kaikissa tiedotusvälineissä sekä poistetaan myynnistä kaikki, jotka ei täytä vaatimuksia."