Makumuisto sai kakun matkaamaan halki Suomen

Banaanikakun sisältö vaihtelee, mutta päällys on taatusti makeaa marsipaania.

kakut
Banaanikakku
Kati Siponmaa / Yle

Se oli monelle suorastaan kauhistus ja ällömakea. Jonkun suussa se maistui ihanaakin ihanammalle. Keltaisella marsipaanilla päällystetty pitkulainen täytekakku on monella makumuistona menneisyydestä.

Kemiläislähtöinen Minna Sorvoja muistelee, että hänen lapsuudessaan vaihtelun vuoksi ostetusta banaanikakusta tuli perheen lasten suosikki. Varsinkin nuorempi veli toivoi aina hänen syntymäpäivillään tarjottavan banaanikakkua.

Niinpä vuosia myöhemmin pääkaupunkiseudulle muuttaneiden siskojen mieleen tuli yllättää makeasti pyöreitä vuosia täyttävä veli.

- Kun hän täytti kolmekymmentä, niin mietittiin, että mistä hän tykkäisi ja mieleen tuli banaanikakku. Niinpä kakku tilattiin Kemistä ja toimitettiin tänne Helsinkiin, naurahtaa Sorvoja muistolle.

Kakkuja tuli kaksi kappaletta ja kaikki syötiin. Päivänsankari oli tosi tyytyväinen.

Minna Sorvoja

Pikkuveljen kolmekymppisistä on sen verran monia vuosia aikaa, että Sorvoja ei oikein muista miten kakun matka taittui, mutta muistelee sen järjestyneen lopulta rautateitse.

- Kakkuja tuli kaksi kappaletta ja kaikki syötiin. Päivänsankari oli tosi tyytyväinen, Sorvoja hymyilee.

Koostumus vaihtelee

Banaanikakku tunnetaan eri puolilla Suomea ja esimerkiksi Riitan herkusta kerrotaan sitä valmistettavan vähittäismyyntiin eri puolille Suomea.

Banaanikakkua lautasella
Riitan herkun valmistamassa banaanikakussa on aprikoosihilloa.Kati Siponmaa / Yle

Sorvojakin sanoo nähneensä myös helsinkiläiskonditorioissa banaanikakkua muistuttaneita leivoksia ja varmasti ison kaupungin monista konditorioista olisi löytynyt valmistaja veljen syntymäpäiväkakullekin.

- Mutta se ei olisi ollut se sama ihana Joukon leivän valmistama kakku.

Sorvojan mainitsemaa yritystä ei enää ole, mutta muut merilappilaisetkin konditoriat valmistavat banaanikakkuja edelleen myyntiin.

Kestohitti syntyi jämistä

Esimerkiksi torniolaisesta kahvila-konditoria Karkiaisesta kerrotaan, että heillä banaanikakkua kysytään säännöllisesti ja jos sitä ei ole joskus valmiina, niin saattaa tulla sellainen asiakas, jolle mikään muu kakku ei tilalle kelpaa.

Karkiaiselta avataan banaanikakun taustaa sen verran, että se syntyi alunperin muiden täytekakkujen ja leivostenpoisleikatuista paloista ja pysyi lopullisessa muodossaan banaaninmakuisen kreemin ja marsipaanipäällisen ansiosta.

Luulen, että se oli aprikoosihilloa silloin aikoinaan ja se oli suorastaan satumaisen hyvää.

Minna Sorvoja

Myös kahvila-konditoria Miorita Kemissä valmistaa banaanikakkuja jatkuvasti myyntiin ja heidän versiossaan täytteessä on mansikkaisen hillon kera banaanikreemiä.

- Luulen, että se oli aprikoosihilloa silloin aikoinaan ja se oli suorastaan satumaisen hyvää, sanoo Sorvoja ja harmittelee, ettei ole vuosiin päässyt makeasta herkusta nauttimaan.