Royal Caribbean vahvistaa neuvottelut kolmannesta Oasis-risteilijästä

Varustamon osavuosikatsauksessa kerrotaan, että kolmannen risteilijän tilauksesta käydään neuvotteluja. Yhtiö ei kerro, kenen kanssa neuvotteluja käydään. Kaksi aiempaa alusta on ostettu Suomesta.

Oasis-luokan edellinen risteilijä Oasis of the Seas. Kuva: ROYAL CARIBBEAN / HO

Yhdysvaltalainen laivavarustamo Royal Caribbean aikoo tilata kolmannen Oasis-luokan loistoristeilijän. Varustamo kertoi osavuosikatsauksensa yhteydessä torstaina, että tilauksesta käydään neuvotteluja ja ne toivotaan saatavan päätökseen vielä tämän vuoden aikana.

Royal Caribbeanin pääjohtajan Richard D. Fainin mukaan kolmas risteilijä toimitettaisiin 2016. Varustamo ei sanonut, kenen kanssa neuvotteluja uudesta risteilijästä käydään.

Analyytikoille ja toimittajille järjestetyssä puhelinkokouksessa Fain ei juuri lisätietoja antanut. Hän muistutti, että aiemmin yhtiö ei ole edes kertonut meneillään olevista neuvotteluista, vaan tieto alushankinnasta on julkistettu vasta, kun sopimukseen on päästy.

Nyt tieto Fainin mukaan julkistettiin, koska neuvottelut ovat sen verran pitkällä.

Oasis-luokan kaksi aiempaa risteilijää, Oasis of the Seas ja Allure of the Seas, on rakennettu STX Finlandin Turun-telakalla. Suomessa on toivottu, että kolmaskin alus rakennettaisiin Turussa.

Fain ei lähtenyt myöskään arvioimaan, ovatko eteläeurooppalaiset telakat muita vahvemmalla tilauksen saamiseksi, koska talousvaikeuksien vuoksi niiden voisi kuvitella olevan joustavampia hinnan suhteen.

Kahden aiemman risteilijän hinta oli noin miljardi euroa laivaa kohden. Royal Caribbeanin tiedotteessa mainitaan, että uusi alus olisi edellisiä halvempi ja myös energiatehokkaampi kuin aiemmat.

Asian nosti ensimmäisenä esille Turun Sanomat.