1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyria ilmoitti hyväksyvänsä tulitauon

Syyrian hallinto on ilmoittanut hyväksyneensä ehdotuksen tulitauosta. Tulitauon on määrä alkaa perjantaiaamuna. Edellinen tulitaukoyritys epäonnistui täysin huhtikuussa.

Ulkomaat
Kapinalliset ampuvat singolla
Syyrian kapinallisia Youtubeen 24. lokakuuta ladatulla videolla.AFP / Lehtikuva

Syyria on ilmoittanut aloittavansa tulitauon perjantaiaamuna kello 06 paikallista aikaa. Armeija sanoo lopettavansa sotatoimet perjantaina alkavan ja neljä päivää kestävän Eid al-Adha-juhlan ajaksi. Kuitenkin armeija ilmoittaa vastaavansa tarvittaessa kapinallisten iskuihin.

Kapinallisten Vapaan Syyrian armeija on ilmoittanut sitoutuvansa tulitaukoon. Myös kapinalliset sanovat vastaavansa mahdollisiin iskuihin. Kenraali Mustafa al-Sheikh toteaa uutistoimisto AFP:lle, ettei Vapaan Syyrian armeija kuitenkaan puhu muiden kapinallisryhmien puolesta. Ainakin islamistinen Ansar al-Islam ilmoitti tuoreeltaan, ettei se kunnioita tulitaukoa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon painotti, että molempien osapuolten on sitouduttava tulitaukoon.

- Toivomme kiihkeästi, että aseita ei käytetä ja väkivalta loppuu, jotta avustustyöntekijät pääsisivät auttamaan eniten avun tarpeessa olevia, sanoi Banin tiedottaja Martin Nesirky.

Yhdysvallat toivoi, että Syyrian hallitus ja oppositio pitäisivät kiinni tulitauosta. Samalla Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmaisi epäluulonsa tulitauon onnistumisesta.

- Syyrian hallinto on hyvä lupausten tekemisessä, mutta vähemmän hyvä niiden pitämisessä, sanoi tiedottaja Victoria Nuland.

Tulitaukoa on esittänyt YK:n ja Arabiliiton Syyrian erityisedustaja Lakhdar Brahimi. Brahimin toiveena on, että tulitauko onnistuisi ja neuvottelut rauhanprosessista voitaisiin aloittaa. Edellinen tulitaukoyritys epäonnistui täysin huhtikuussa.

Syyrian kriisin aikana on aktivistien mukaan surmattu yli 35 000 ihmistä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi