Täällä ratkaistaan Yhdysvaltain presidentinvaalit

Tälläkin kertaa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on kymmenkunta osavaltiota, joissa molempien ehdokkaiden kannatus on hyvin tasaväkistä. Eräät osavaltiot pysyvät ratkaisevina vaaleista toiseen. Vaa’ankielen asemaan vaikuttavat äänestäjien muuttoliikkeet ja työllisyyden kehitys.

USA:n presidentinvaali
USA presidentinvaalit 2012 kannatus -grafiikka.
Mielipidemittausten mukaan Obamalla on pieni etumatka varmoissa valitsijamiehissä. Vaa'ankieliosavaltioissa valitsijamiehiä on kuitenkin 146, eli niissä käytännössä ratkaistaan vaalien voittaja.Yle Uutisgrafiikka

Florida (29 valitsijamiestä)

Floridassa ehdokkaat taistelevat väestöllisesti hyvin kirjavan äänestäjäkunnan suosiosta. Floridassa asuu kasvava joukko varakkaita eläkeläisiä sekä Kuubasta paenneita ja muuttaneita espanjankielisiä. He ovat perinteisesti tukeneet republikaaneja. Vuonna 2008 alkanut pankki- ja asuntokriisi koetteli heitä ja vei republikaanien suosiota.

Floridalla on pitkät perinteet olla ratkaisijan roolissa. Vaaleissa 2008 Barack Obama vei niukan voiton republikaanien John McCainista. Obaman osuus äänistä oli 49% ja McCainin 47,2. Vuoden 2000 vaalit ratkaistiin Floridassa. Sekava ääntenlasku toi lopulta republikaanien George W. Bushille vain runsaan 500 äänen enemmistön Floridan äänistä ja hän vei koko vaalin voiton demokraattien Al Gorelta.

Pennsylvania (20)

Pennsylvania on demokraattien vahvaa tukialuetta, mutta republikaanit ovat tehneet siellä tiivistä vaalityötä, sillä voittaja saa 20 valitsijamiestä. Viime vaalit vuonna 2008 Obama voitti luvuin 51% - 43,7%.

Pennsylvania on kärsinyt raskaan teollisuuden rakennemuutoksesta ja työpaikkojen vähentymisestä. Maaseudulla hiilikaivosteollisuus on merkittävää ja äänestäjäkunta konservatiivista. Viime vuosien öljylöydöt ovat antaneet uutta toivoa talouden noususta.

Ohio (18)

Ohion tavaramerkki on, että peräti 12 viime presidentinvaalissa voittaja on ollut ykkönen myös Ohiossa. Osavaltiolla on siis lopputuloksen ennustajan rooli. Ohion äänestäjäkunnasta valtaosa on teollisuustyöläisiä, jotka kärsivät kovasti viime vuosien lamasta. Nyt orastava talouskasvun ennakoidaan tuovan tukea demokraateille.

Vuoden 2008 vaalit olivat Obama voitti 48,8% - 46,3%.

Michigan (16)

Mighican on Yhdysvaltain teräs- ja autoteollisuuden osavaltio Suurten Järvien alueella.

Vielä 90-luvulla Michigan oli demokraattien vahvaa aluetta, mutta republikaanit ovat tasaisesti nostaneet siellä kannatustaan. Presidentti Obaman mahdollisuuksia parantaa hallituksen 2009 tekemä autoteollisuuden pelastusohjelma, jolla valtion tuella säilytettiin kaksi suurta työantajaa. Republikaanit vastustivat valtion tukea.

Mitt Romney syntyi Michiganissa ja hänen isänsä toimi siellä kuvernöörinä 60-luvulla.

Pohjois-Carolina (15)

Tämä osavaltio on yksi nopeimmin kasvavista Yhdysvaltain eteläosassa. Väestömäärä lisääntyy muuttoliikkeen ansiosta ja talous on monipuolista. Siellä on myös paljon mustia asukkaita.

Obama katkaisi republikaanien voittoputken osavaltiossa hyvin niukasti vuonna 2008 ja yrittää nyt samaa tulosta. Demokraatit järjestivät puoluekokouksensa Pohjois-Carolinassa syyskuun alussa.

Virginia (13)

Virginiassa on paljon puolustusteollisuutta ja tukikohtia – myös puolustusministeriö Pentagon sijaitsee Virginiassa. Perinteisesti maatalousvaltainen Virginia on ollut osa konservatiivista etelää ja republikaanien vankkaa tukialuetta, mutta viime vaaleissa Obama voitti ja sai 50,2 prosenttia äänistä, McCain taas jäi 45,8 prosenttiin.

Muutoksen syynä on Washington DC:n esikaupunkien levittäytyminen Virginiaan, mikä on tuonut osavaltioon nuoria, koulutettuja ja aiempaa liberaalimpia äänestäjiä. Nämä esikaupunkialueet ovat maan vauraimpia, ja huomattava osa työikäisistä on liittovaltion sekä hallintoa palvelevien yritysten leivissä. Romneyn puheet valtionhallinnon supistamisesta vaikeuttavat hänen asemaansa.

Wisconsin (10)

Wisconsin on Yhdysvaltain meijeriteollisuuden keskus. Väkimäärältään Suomen kokoisessa osavaltiossa on myös mm. Harley Davidsonin keskuspaikka.

Demokraattien presidenttiehdokas on voittanut Wisconsinissa enemmistön kuusissa edellisissä vaaleissa (Obama viime kerralla luvun 56,2 – 42,3 %), mutta tällä kertaa Wisconsin on republikaanien varapresidenttiehdokkaan, kongressiedustaja Paul Ryanin kotiosavaltio. Romney on täällä ennakkosuosikki, mutta kotikenttäetu ei takaa republikaanien voittoa. Kilpailuasetelma on hyvin tasaväkinen.

Colorado (9)

Neljä vuotta sitten demokraattien puoluekokous pidettiin Denverissä Coloradossa, ja Obama voitti (50,8 – 45,3%) osavaltion, jossa on perinteisesti äänestetty republikaaneja.

Vuoristoisen Coloradon äänestäjiä pidetään riippumattomina, toisin kuin patavanhoillista mormonien kansoittamaa Utahia ja pohjoisempana sijaitsevia muita Kalliovuorten osavaltioita, jotka ovat tiukasti republikaanien otteessa.

Iowa (6)

Iowalla on aina ollut presidentinvaaleissa kokoaan suurempi merkitys, koska vaalikokouksillaan se on perinteisesti aloittanut esivaalikierroksen. Presidenttiehdokkailla on tapana vierailla Iowassa useammin kuin missään muussa pienessä osavaltiossa.

Maissi- sekä soijapeltojen peittämän Iowan työttömyysprosentti on maan alhaisimpia, koska maataloudella menee nyt hyvin, mikä suosii Obamaa. Viime vaalit Obama voitti luvuin 53,9 - 44,4 %, mutta nyt vaaliasetelma on kyselyiden mukaan hyvin tasaväkinen.

Nevada (6)

Obama voitti neljä vuotta sitten Nevadan prosenttiluvuin 55,1 – 42,7, mutta tällä kertaa tilanne on paljon tasaisempi. Asuntokuplan puhkeamisen aiheuttama hintaromahdus on ollut Nevadassa poikkeuksellisen syvä ja työttömyys on pysynyt korkealla.

Nevadan osavaltion äänestäjäkunta on jakautunut jyrkästi. Las Vegasin ja Renon kaupunkialueilla demokraattien suosio on korkealla, mutta maaseudulla republikaanit ovat ylivoimaisia. Nevadassa on paljon mormoneja, joiden valinta on Romney, mutta toisaalta osavaltiossa on paljon taustaltaan latinalaisamerikkalaisia, jotka suosivat Obamaa.

New Hampshire (4)

Mitt Romneylla on vapaa-ajan asunto New Hampshiressä. New Hampshiren äänestäjät tunnetaan itsenäisinä äänestäjinä, jotka vastustavat valtion puuttumista kansalaisten elämään. Obama voitti viime vaaleissa New Hampshiren reilusti prosenttiluvun 52,8 – 42,2, mutta Romneyllä on silti hyvät mahdollisuudet voittoon.