1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin oikeistopuolueet sopivat vaaliliitosta

Pääministeri Benjamin Netanjahun Likud ja ulkoministeri Avigdor Liebermanin Yisrael Beiteinu -puolueet muodostavat vaaliliiton ensi tammikuun parlamenttivaaleihin.

Ulkomaat

Israelissa maan pääministerin Benjamin Netanjahun johtama keskustaoikeistolainen Likud ja ulkoministeri Avigdor Liebermanin äärikansallinen Yisrael Beiteinu -puolue ovat muodostaneet vaaliliiton ensi tammikuun parlamenttivaaleihin.

Käytännössä vaaliliitto vahvistaa nykyisen pääministerin Benjamin Netanjahun asemaa myös seuraavan hallituksen pääministeriksi. Tällä hetkellä Netanjahun johtamalla Likud-puolueella on 26 edustajaa 120-paikkaisessa Knessetissä. Lieberman johtamalla Yisrael Beiteinu -puolueella on 15 paikkaa.

Mielipidetiedustelut ennakoivat, että Likudin ja Yisrael Beiteinun -yhteislista voittaisi yli 50 paikkaa uudessa Knessetissä. Yhdelläkään puolueella ei ole ollut näin suurta edustajamäärää maan parlamentissa vuosikymmeniin. Jos vaaliliitto saa yli 50 edustajaa Knessetiin, Benjamin Netanjahun uudelleenvalintaa pääministeriksi voi pitää lähes varmana.

Israelin politiikkaa seuraavien mukaan vaaliliitossa on kyse Netanjahun taktikoinnista. Mielipidemittaukset ovat ennakoineet pääministerin Likud-puoluetta vaalien suurimmaksi puolueeksi, mutta niukalla enemmistöllä elpyvään HaAvoda-työväenpuolueeseen, joka on arvostellut pääministeriä kärkkäästi.

Esimerkiksi Ha'Avodan puheenjohtaja Shelly Yachimovich kuvaili "Bibermaniksi" jo kutsuttua vaaliliittoa rasistiseksi.

Vasemmistoon kallellaan oleva sanomalehti Haaretzin mukaan vaaliliitto on ensiaskel kohti Netanjahun sotahallitusta Irania vastaan.

Uhkina Iran ja terrorismi

Pääministeri ilmoitti, että uuden hallituksen suurimmat haasteet ovat Iranin kiistelty ydinohjelma ja terrorismin vastainen kampanja.

Nyt julkistettu vaaliliitto on Netanjahun ja Liebermanin salassa neuvottelema ja vaatii vielä viralliset vahvistukset.

- Yhdistämällä voimamme, voimme puolustaa Israelia ja edistää sosiaalista ja taloudellista kehitystä, pääministeri Netanjahu kuvaili vaaliliittoa.

Ainakin Netanjahun Likud-puolueessa on vastustettu vaaliliittoa. Viimeksi pääministerin puolue kokeili liittoa oppositiopuolue Kadiman kanssa viime keväänä, mutta yritys jäi lyhyeksi.

Lisäksi nähtäväksi jää, kuinka hyvin Netanjahu ja Lieberman tulevat toimeen. Lieberman on tunnettu värikkäistä lausunnoistaan ja arabivastaisista mielipiteistään. Lisäksi ulkoministerinä Lieberman on aiheuttanut yhden jos toisenkin tilanteen, joita pääministeri Netanjahu on joutunut jälkikäteen oikomaan.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi