Nuortenkirjailijan suursuosio pysyy salassa

Kalle Veirton kirjoittama lastenkirjasarja, Kariston kustantama Etsivätoimisto Henkka&Kivimutka on ollut hitti. Alun perin kolmiosaiseksi ajatellusta sarjasta kasvoi menestyksen myötä 10-osainen.

kirjallisuus
Kalle Veirto taustallaan Uudenmaankadun Launeella ylittävä kevyenliikenteensilta.
Tanja Perkkiö / Yle

Kalle Veirto aloitti erityisesti varhaisnuorille pojille tarkoitetun kirjasarjan ajatuksenaan tehdä muutama kirja. Pikkuhiljaa sarja kasvoi, ja kun osia oli 7, tuntui Veirtosta hölmöltä olla täydentämättä sitä täyteen kymmeneen. Etsivätoimisto Henkka&Kivimutka -sarjassa on nyt täydet 10 kirjaa eli sarja on valmis. Niin suosittuja päähenkilöistä Henri "Henkka" Virtasesta ja Jorma-Kalevi "Jiikoo" Kivimutkasta on tullut, ettei Veirto malta jättää heille hyvästejä.

- Kirjoitan ainakin pari kirjaa, joissa Jiikoo on päähenkilö. Kivimutka ratkaisee - kirjoissa henkilöt ovat muutamaa vuotta vanhempia ja "formaatti" hieman uudistuu, Kalle Veirto kertoo.

Henkan ja Kivimutkan seikkailuista etsivätoimistonsa puuhissa tuli yllätyshitti. Kymmenen kirjan yhteispainos on jopa 50 000 kappaletta, mistä melkein kuka tahansa kirjailija Suomessa voisi olla iloinen.

- Siksi sarjakin kasvoi näin suureksi, kun saavutettiin kepeää kaupallista menestystä. En ihan varma ole, mutta ensimmäisistä osista on kolme, neljäkin painosta taidettu ottaa.

Suosio tai menestys eivät näy arjessa. Launeen lähikirjastossa Kalle Veirto ei tunnusta käyvänsä katsomassa, miten paljon lainaajia on jonossa.

Kotikulmilla liikutaan

Etsivätoimisto Henkka&Kivimutkan pojat seikkailevat kirjoissa arkisten arvoitusten, jotka kymmenvuotiaiden poikien mielestä ovat tietenkin merkittäviä rikoksia, parissa. Maisemat ovat eteläisessä Lahdessa, pääasiassa Launeella, jossa kirjailija Kalle Veirto itsekin asuu. Päähenkilön isä Jalmari Virtanen on kovasti Kallen itsensä oloinen mies, joka vannoo pyöräilyn, jalkapallon, sählyn ja Manchester Unitedin nimiin.

- Kirjoittajan maailmankuva tottakai tunkee mukaan. Minä viisikymppinen ukko kirjoitan kymmenvuotiaiden poikien maailmasta. Olen ajatellut, että Jalmari olisi hyvä roolimalli, niin olen sen kirjoittanut. Jonkun mielestä tosin muutaman oluen nappaava salibandyhullu opettaja ei ole sellainen, nauraa Veirto.

Launeella on monta paikkaa, jossa kirjojen pojat liikkuvat.

- Tuossa hypätään mäkeä ja tässä ovat kaupat -ja tuossa seinässähän ongraffiteja, joiden tekijää pojat ratkovatSyytön Kake-kirjassa, kuvaa Veirto.

Kirjoittajan maailmankuva tottakai tunkee mukaan. Minä viisikymppinen ukko kirjoitan kymmenvuotiaiden poikien maailmasta.

Kalle Veirto

Aikuisten romaanien elinkaari on lyhentynyt, eikä varhaisnuortenkirjakaan kauaa tavoita uusia lukijoita, vaikka toisin voisi kuvitella. Mutta toki nuortenkirjan elinkaari on hieman pidempi kuin aikuisten.

- Ehkä lastenkirjoilla on jo elinkaarta ja satukirjallahan se voi olla ikuinen. Tällainen realistinen nuortenkirja menettää otteensa valitettavasti, jo kymmenen vuoden takaisia tekisi mieli päivittää.

Lahdesta siirrytään Heinolaan

Ensi vuonna Kalle Veirtolta ilmestyy uuteen ympäristöön, Heinolaan sijoittuva nuortenkirja, jossa pelataan salibandya. Urheilutoimittajana perusleipänsä tienaava Kalle Veirto uudistaa Heinolan salisandykuviot.

- Heinola SB on kuopattu, siellä on sellainen joukkue nimeltä Svenssonit ja alkaa tapahtua kummia. Se on selvemmin nuortenkirja, päähenkilökin on 18-vuotias. Ehkä myös Kivimutka ja pääkallonaama ehtii ensi vuodeksi. Ainakin yksi, ehkä kaksi kirjaa ilmestyy ensi vuonna, kertoo Kalle Veirto.