Kuntavaalit: Pyhäjärvellä toivotaan kiistojen laantuvan

Pyhäjärvellä lähdetään kuntavaaleihin sekavassa tilanteessa. Kaupungin päättäjät ovat kiistelleet keskenään jo pitkään ja päätöksenteko on siksi takkuillut. Suurin toive kunnassa on saada Euroopan hiukkastutkimuslaboratorio Pyhäsalmen kaivokseen.

Kuntavaalit 2012
Pyhäjärven kaupungintalo.
YLE

Pyhäjärven uudella valtuustolla ei ole kovin helppo tilanne lähteä työtään tekemään, sillä rauhallinen kylänraitti peittää alleen melkoista kähinää. Luettelo kiistoista on pitkä: kuusi tehtävänsä jättänyttä kaupunginjohtajaa vuoden 2004 jälkeen, valtuutettujen ulosmarsseja kaupunginvaltuuston kokouksesta, valtuutetun erottaminen, valtuuston puheenjohtajan erottaminen ja paluu, poliisitutkimuksia lentokenttäyhtiöstä, kanteluja, toisistaan erillisiä valtuustojen kokouksia sekä kiistaa kuulumisesta peruspalvelukunta Selänteeseen. Pyhäjärven Kaupunginjohtaja Veikko Tikkanen ottaa osan syystä omille niskoilleen.

-Kiistoilla on pitkät hännät ja arvet ovat syvät. Hallinto ja organisaatio ei ole ollut ehkä tarpeeksi luja, jotta asiat olisi hoidettu niin, että etteivät poliittiset kiistat olisi olleet mahdollisia. Toivon, että kiistat loppuvat ja pääsemme tekemään oikeita töitä, huokaa Tikkanen.

Pro Pyhäjärvi aiempaa vahvempana

Näissä kuntavaaleissa on mukana entistä vahvempana myös pääasiassa Keskustasta eronneista koostuva Pro Pyhäjärvi –liike. Keskustan vastavoimaksi muodostuneesta liikkeestä huolimatta Tikkanen ei odota protestivaaleja. Kysyttäessä ennustetta Keskustan vaalimenestyksestä, Tikkanen naurahtaa.

- Se on sitten äänestäjien käsissä. Keskusta on ollut hiukan alamaissa ja saa nähdä miten sitten mennään. Onhan Pro Pyhäjärvi –liikekin Pyhäjärven puolesta. Ei se siinä mielessä eroa mistään muusta puolueesta, sanoo Tikkanen

Cern ja Selänne puhuttavat

Pyhäjärvellä odotetaan kieli pitkällä Euroopan hiukkastutkimuslaboratorion Cernin laboratoriota. Tikkanen on luottavainen Cernin tuloon Pyhäsalmen kaivokseen ja sanoo, että tieteelliset perusteet sen sijoittamiselle Pyhäjärvelle ovat niin vahvat, että poliittisilla päätöksillä niitä ei voida sivuuttaa.

Pyhäjärvi teki viime vuoden lopulla kaksi erilaista päätöstä eroamisesta peruspalvelukuntayhtymä Selänteestä. Molemmista päätöksistä on tehty hallinto-oikeuteen valitukset. Lisäksi asiaan vaikuttaa se, käyttääkö valtiovalta määrämisoikeuttaan ja pakottaa Pyhäjärven pysymään Selänteessä.

Talousasioissa uudet valtuutetut ovat Tikkasen mukaan paremmassa tilanteessa kuin monessa muussa kunnassa. Taloustilanne on Tikkasen mukaan hyvä, mutta hyvän olon tunteeseen ei saa kuitenkaan tuudittautua.

- Eurokriisi saattaa heijastella Pyhäjärvelle asti. Ja valitettavasti Pyhäjärvellä on monia homeongelmaisia julkisia rakennuksia, joiden korjaus nielee miljoonia. Ne on pakko rahoittaa veronmaksajien pussista. Lisäksi joudutaan ottamaan lainaa, kertoo Tikkanen.

Jos Pyhäjärvellä muhivista kiistoista on kaupungille paljon haittaa, uskoo Tikkanen, että niissä on jotain hyvääkin.

- Ainakin kiinnostusta politiikkaan ne ovat lisänneet. Ennustan, että äänestysprosentti on yli 70. Ei, kyllä se on 75, paukauttaa Tikkanen.